درباره ما  |  ارتباط با ما  |  RSS  |  آرشیو  |  1403-02-19  |  2024-05-08  |  بروز شده در: 1403/02/18 - 14:17:0 FA | AR | PS | EN
نیاز مندی47 درصدر از جمعیت افغانستان به کمک های بشردوستانه             تخریب 10 هکتار زمین از اثر سیلاب‌های اخیر در افغانستان             ممنوعیت کتاب‌های چاپ ایران در افغانستان، شایعه یا واقعیت؟            اعتراض‌های پناهجویان سرگردان افغان در اندونیزیا            حکومت طالبان با تغییر نیروهای مبارزه با کشت خشخاش در بدخشان موافقت کرد            جریان تحقیقات در مورد قتل ناکامورا در افغانستان متوقف شده است            پوتین دستور رزمایش سلاح‌های هسته‌ای تاکتیکی را صادر کرده است            تیم‌های ملی فوتسال مردان و زنان افغانستان در جایگاه ۳۰ و ۴۸ جهان قرار گرفتند            ایران برای همکاری هسته‌ای با عربستان اعلام آمادگی کرد             حمله به رفح به یک فاجعه انسانی بزرگتر منجر خواهد شد             جنگ غزه شمشیر دولبه ای که می تواند به نفع یا زیان بایدن باشد            شکست سنگین منچستریونایتد مقابل کریستال پالاس            پرده برداری یک افسر بریتانیایی از جنایت‌های جنگی در افغانستان            سفر مدیر‌کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به تهران             استقبال کی‌یف از انتقال نیرو‌های خارجی به جبهه های جنگ            






تاریخ نشر: 1396/11/15 - 11:10:1
تعداد بازدید: 1216
با دوستان خود به اشتراک بگذارید

نگاه تبعیض‌آمیز رسانه‌های جریان اصلی؛ وقتی خون غربی‌ها رنگین‌تر از افغانستانی‌ها است
 نگاه تبعیض‌آمیز رسانه‌های جریان اصلی؛ وقتی خون غربی‌ها رنگین‌تر از افغانستانی‌ها است

سخنگوی سابق ریاست جمهوری افغانستان اظهار داشت رسانه‌های جریان اصلی نگاهی تبعیض‌آمیز به قربانیان حملات تروریستی دارند و با توجه به ملیت آن‌ها و جهت‌گیری‌ رسانه‌ای به «با ارزش» و «فاقد ارزش» طبقه‌بندی می‌کنند.

به گزارش خبرگزاری انصار، «ایمل فیضی» سخنگوی سابق ریاست جمهوری افغانستان در یادداشتی به خبرگزاری تسنیم با اشاره به حملات اخیر کابل نوشت: افزایش حملات تروریستی در افغانستان و رنج گسترده مردم نشانگر تراژدی انسانی فاجعه‌آمیزی در این کشور است، اما رسانه‌های بین‌المللی به طور مناسب و یا کافی به آن توجه نمی‌کنند.

به نظر می‌رسد رسانه‌های خبری جریان اصلی، قربانیان تروریسم را به «با ارزش» و «بی ارزش» طبقه‌بندی می‌کنند. این رویکرد دوگانه باید پایان یابد، تمام خبرگزاری‌های بین‌المللی باید با اتخاذ یک رویکرد انسانی تمام قربانیان تروریستی را به همان اندازه مورد توجه قرار دهند.

انتخاب‌های تبعیض‌آمیز

چه رویکردی در خبر مطرح شود و برای چه مدت مورد پوشش قرار گیرد؟ این‌ دو پرسش بنیادی همواره مورد توجه مراکز تحقیقاتی و مطالعات رسانه‌ها و کارشناسان ارتباطات بوده است.

وقتی بحث انتخاب و نمایش اخبار به میان می‌آید مدیران خبری مدعی می‌شوند که روند تصمیم‌گیری آن‌ها براساس ارزش‌ها و استانداردهای حرفه‌ای است، اما در واقع سردبیران همیشه براساس تمایل‌های سیاسی و فاکتورهای اقتصادی به اخبار جهت می‌دهند.

منتقدان رسانه‌ای بر این باورند که «انتخاب‌های تبعیض‌آمیز» برای پوشش گزینشی اخبار به فاکتورهای متفاوتی از جمله «رویکردهای داخلی»، «تطبیق کارکنان» و «محدودیت‌های مالکیت، سازمان، بازار و قدرت سیاسی» بستگی دارد.

همه قربانیان تروریسم اهمیت دارند

به عنوان یک ناظر رسانه‌ای اغلب درباره شکایت مردم افغانستان درباره نادیده گرفتن مشکلات‌شان در مطبوعات جریان اصلی می‌خوانم و یا می‌شنوم، در حالی که حملات تروریستی در کشورهای غربی همیشه پوشش خبری بیشتری از این حملات در افغانستان دارند.

در جنگ کنونی افغانستان هر روز در حملات تروریستی و در تلافی عملیات نظامی آمریکا غیرنظامیان افغان کشته می‌شوند. براساس گزارش سازمان ملل، در 9 ماه نخست سال 2017 نیز بیش از دو هزار و 600 غیرنظامی کشته و پنج هزار و 300 نفر نیز زخمی شدند.

با این وجود به دلیل رویکرد و اولویت‌های ایدئولوژیک رسانه‌های جریان اصلی، قربانیان تروریسم در افغانستان پوشش خبری لازم در سال 2017 را کسب نکرده است.

«علی لطیفی» خبرنگار افغانستانی در این باره می‌نویسد که اگر صدای تمام قربانیان تروریسم شنیده نشود و داستان‌های آنان فراتر از آنچه برای پیشبرد برنامه‌های سیاست خارجی قدرت‌های غربی اهمیت دارد، پوشش داده نشود، جهان، رنج مردم افغانستان در این حملات را درک نمی‌کند  و گمان می‌کند که کشته شدگان این حملات  افرادی بدون نام و بی‌هویت بوده‌اند.

لطیفی با اشاره به پوشش حمله اخیر شهر کابل توسط رسانه‌های آمریکایی به عنوان مثال گفت: آن وقت در کالیفرنیا بودم و بیاد دارم که رسانه‌های بزرگ درباره این حمله انتحاری صحبت کردند و تحولات آن را با اظهارنظر درباره استراتژی آمریکا در افغانستان دنبال می‌کردند.

در این گزارش‌ها اما اشاره‌ای به تعداد این کشته‌ها نشد و بلافاصله پس از قطع این برنامه به داستان نوجوانی پرداختند که در حمله منچستر مجروح شد بود، هر چند در آن وقت هم دو هفته از آن حمله گذشته بود.

مردم این فرصت را داشتند تا با قربانی حمله منچستر آشنا شوند اما هیچ ‌اطلاعی درباره کشته‌ها و زخمی‌های حمله کابل پیدا نکردند.

قربانیان با ارزش و بی ارزش

وقتی حملات تروریستی شهروندان خارجی را هدف قرار می‌دهد و یا در نزدیکی منطقه دیپلماتیک کابل رخ می‌دهد این حملات همیشه توجه بیشتری را جلب می‌کند و به راحتی سرخط خبرها در رسانه‌های بزرگ بین‌المللی را به خود اختصاص می‌دهد.

در اول ژانویه سال 2018 کشته شدن یک نظامی آمریکایی (یک قربانی با ارزش از نظر رسانه‌های غربی) در یک عملیات نظامی در شرق افغانستان به سرخط خبرها در تقریبا تمام رسانه‌های غربی تبدیل شد. این در حالی است که هیچکدام از رسانه‌ها به این موضوع اشاره نکرد که در طی همان عملیات و در همان ولایت دستکم یک غیرنظامی افغان (یک قربانی بی ارزش) توسط نظامیان آمریکایی کشته و سه زن و دو کودک دیگر نیز در بین 14 غیرنظامی زخمی شده حضور داشتند.

بدترین نمونه بی ارزش دانستن قربانیان افغان سوم ژانویه دو روز پس از این حادثه اتفاق افتاد، وقتی که شبکه تلویزیونی «طلوع نیوز» افغانستان با پوشش خبر کشته شدن یک نظامی آمریکایی هیچ گزارشی درباره افغان‌های کشته و زخمی شده در همان روز منتشر نکرد.

پس از آن نیز رسانه‌های محلی و بین‌المللی بیانیه ارتش آمریکا را منتشر کردند اما از منابع دیگر اطلاعاتی درباره عملیات گزارش ندادند تا بر حرفه‌ای بودن و استقلال خود تاکید کنند.

در سوم ژانویه ساکنین شهرستان «هسکه‌مینه»، منطقه‌ای که عملیات نظامی آمریکا انجام شده بود، از دولت خواستند تا تلفات غیرنظامیان را مورد تحقیق قرار دهد و فرماندهی ناتو در افغانستان را نیز مجبور کند تا بیانه‌ای را مبنی بر تایید تلفات غیرنظامیان در نتیجه عملیات نظامی اول ژانویه در ولایت «ننگرهار» منتشر کند؛ اما رسانه‌های جریان اصلی به طور کلی این بیانیه را نادیده گرفتند.

چنین خود سانسوری و کوچک نشان دادن تلفات غیرنظامیان ناشی از رویکرد رسانه‌های خبری بزرگ است که صدای قربانیان جنگ را سرکوب می‌کند زیرا با رویکرد سیاسی و اقتصادی جریان اصلی متناقض نیست؛ به عبارت دیگر این اقدام به ضرر اهداف سیاست خارجی آمریکا در افغانستان خواهد بود.

این موضوعات خوشبینی نسبت به دموکراتیک بودن رسانه و تکثر آن در غرب به اصطلاح آزاد و مترقی را دشوار می‌کند.

به عنوان شهروندی از جهان بشریت، همه کسانی که خواستار دموکراتیک شدن رسانه هستند باید به دنبال جایگزین باشند تا دیدگاه‌های عمومی بیشتری در رسانه‌ها مطرح شود.

ما باید با اجازه دادن به مردم با نقش‌آفرینی در حوزه رسانه از طریق مختلف، از جمله اینترنت که راه‌های جدیدی را برای ارتباطات دموکراتیک در سطح محلی و بین المللی فراهم می‌کند بخش رسانه مدنی را ایجاد کنیم.

رسانه‌های خبری که به دنبال سودآوری برای خود هستند برای دموکراسی مانند سم هستند و هرچه آن‌ها ثروتمندتر شوند، ما به عنوان یک جامعه و دموکراسی ضعیف‌تر خواهیم شد، دیگر نباید به رسانه‌های جریان اصلی به عنوان منابع مورد اعتماد خبری تکیه کنیم.

انتهای پیام

 

لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/9344


تگ ها:






*
*

*



نیز بخوانید

جنگ غزه شمشیر دولبه ای که می تواند به نفع یا زیان بایدن باشد


آشکار شدن دموکراسی دروغین امریکا با سرکوب اعتراضات دانشجویی


حکم بازداشت دیوان کیفری بین‌المللی علیه نتانیاهو به چه معناست؟


مکرون در تلاش تبدیل کردن اروپا به قدرت هسته ای مستقل


ادعای حمایت از زنان در کشورهای اسلامی و ضرب‌وشتم زنان در امریکا


بازی کشورهای‌ عربی میان تهران و تل‌ابیب


جزئیات توافق امریکا و عربستان برای سازش میان ریاض و تل‌ابیب چیست؟


آینده تاریک یا روشن؛ در انتظار اقتصاد افغانستان


آیا امریکا جنگ اوکراین را به طرف جنگ جهانی سوم هدایت می‌کند؟


آیا امریکا خواستار حذف قطر از میانجیگری است؟


پرونده احیای برجام روی میز بایدن


آیا حمله اسرائیل به ایران؛ پایان ماجراجویی است؟


ایران و اسرائیل را از جنگ بزرگ دور کنید


پرجمعیت‌ترین کشور دنیا در آستانه برگزاری طولانی‌ترین انتخابات


معیارهای دوگانه امریکا؛ از حمایت اوکراین تا سکوت در غزه


رسانه‌های اسرائیلی از خیانت اردن به جهان اسلام شگفت زده شدند


نیویارک تایمز:ایران بطور مستقیم با امریکا درگیر نمی شود


کمبود نیروی جنگی در ناتو برای مقابله با روسیه


آیا روابط ترکیه و رژیم اسراییل متوقف شد؟


تغییر جغرافیای جنگ در خاورمیانه؛ آیا نتانیاهو موفق شد؟


جنگ خونین و ویرانگر غزه وارد ششمین ماه شد


توافقنامه ترامپ امریکا را مجبور به خروج از افغانستان کرد


وضعیت غزه نشانگر بربریت ذاتی سرمایه‌داری جهانی است


آیا واقعاٌ ترامپ مصمم به خروج از ناتو است؟


روسیه در موضع برتر قرار دارد، پوتین به کم قانع نیست





پربازدیدها
پربحث ها


اخبار تازه را در موبایل خود ببینید.

ansarpress.com/m



نظرسنجی

به نظر شما با پذیرفتن خط دیورند و مرز فعلی بین افغانستان و پاکستان توسط افغانستان، صلح در افغانستان برقرار میشود؟

بله

خیر

معلومـ نیست

مشاهده نتایج


آخرین خبرها

افتتاح اتاق تجارت قزاقستان در هرات

نیاز مندی47 درصدر از جمعیت افغانستان به کمک های بشردوستانه

تخریب 10 هکتار زمین از اثر سیلاب‌های اخیر در افغانستان

ممنوعیت کتاب‌های چاپ ایران در افغانستان، شایعه یا واقعیت؟

اعتراض‌های پناهجویان سرگردان افغان در اندونیزیا

حکومت طالبان با تغییر نیروهای مبارزه با کشت خشخاش در بدخشان موافقت کرد

جریان تحقیقات در مورد قتل ناکامورا در افغانستان متوقف شده است

پوتین دستور رزمایش سلاح‌های هسته‌ای تاکتیکی را صادر کرده است

تیم‌های ملی فوتسال مردان و زنان افغانستان در جایگاه ۳۰ و ۴۸ جهان قرار گرفتند

ایران برای همکاری هسته‌ای با عربستان اعلام آمادگی کرد

حمله به رفح به یک فاجعه انسانی بزرگتر منجر خواهد شد

جنگ غزه شمشیر دولبه ای که می تواند به نفع یا زیان بایدن باشد

شکست سنگین منچستریونایتد مقابل کریستال پالاس

پرده برداری یک افسر بریتانیایی از جنایت‌های جنگی در افغانستان

سفر مدیر‌کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به تهران

استقبال کی‌یف از انتقال نیرو‌های خارجی به جبهه های جنگ

بیش از یک ونیم میلیون خریطه سیروم به عراق صادر شد

جامعه بین‌المللی 24 میلیون دالر به بخش صحت افغانستان کمک می کند

آغاز کار اعمار بند چکدم پکتیکا

بازداشت شهروندان افغانستان در ترکیه

نخستین گروه از نیروهای اعزامی فرانسه در اوکراین مستقر شد

توزیع جواز کار برای ۳۰ هزار زن در یک سال گذشته

خروج هیات مذاکره کننده حماس از قاهره

غرب و اوکراین برای مذاکره جدی با روسیه آماده نیستند

به تعامل بشردوستانه با حکومت طالبان ادامه می دهیم


خبرهای پزشکی


خبرگزاري انصار ©  |  درباره ما  |  ارتباط با ما  |  نسخه موبایل  |  پیوندها  |  طراحى و پشتيبانى توسط: شركت شبكه نگاه
استفاده از مطالب اين سايت با ذكر منبع (لينك سايت) مجاز است.