درباره ما  |  ارتباط با ما  |  RSS  |  آرشیو  |  1403-02-07  |  2024-04-26  |  بروز شده در: 1403/02/07 - 03:10:3 FA | AR | PS | EN
پولیس ترکیه بیش از هزار پناهجوی اغلب افغان و پاکستانی را بازداشت کرد            سه کشور گروه هفت تحریم‌های جدید علیه ایران اعلام کردند             سفرهای متعدد هیئت‌های سیاسی به کابل نشان‌دهنده‌ پذیرفته شدن حکومت طالبان است            پیروزی پُر گول منچسترسیتی مقابل برایتون            در صورت مصادره دارایی‌ها؛ سطح روابط خود با واشنگتن را کاهش می دهیم            ادامه کمک های اتحادیه اروپا به مردم افغانستان            تبدیل شدن افغانستان به گورستان امیدهای دختران            مسدود شدن شاهراه هرات - بادغیس از اثر سیلاب ها            هشدار از احتمال بارندگی‌های شدید و سیلاب در ۳۴ ولایت کشور             توشیح بسته کمکی ۹۵ میلیارد دالری امریکا از سوی جو بایدن             یکی از بزرگ‌ترین اشتباهات بایدن عقب‌نشینی از افغانستان بود            عادی‌سازی روابط مشروط به تغییر رفتار حکومت طالبان است             حمایت حکومت طالبان از مبارزه حق طلبانه مردم فلسطین            قدرتهای بزرگ هسته‌ای بطور غیرمستقیم در اوکراین می‌جنگند             طالبان خواستار ارتقأ سطح دیپلوماتیک افغانستان در قزاقستان شدند            






تاریخ نشر: 1392/7/14 - 10:22:59
تعداد بازدید: 1440
با دوستان خود به اشتراک بگذارید

رجعت‌ القاعده از مسیر شکست
رجعت‌ القاعده از مسیر شکست

چند ماه قبل باراک اوباما اعلام کرد که القاعده (در مسیر شکست)‌ قرار دارد. او گفت اعضای باقی‌مانده آن بیشتر نگران امنیت خود هستند تا توطئه برای حمله به غرب. او ادعا کرد حملات تروریستی در آینده به حملات تروریستی دهه 90 شبیه خواهد بود یعنی حملات بیشتر داخلی خواهد بود تا فراملی و بر (اهداف نرم) متمرکز خواهد بود. پیام کلی او این بود که زمان برای متوقف ساختن جنگ جورج بوش علیه تروریسم جهانی فرا رسیده است.

اوباما ممکن است استدلال کند که حمله به مرکز خرید (وست گیت) در نایروبی از سوی نیرو‌های وابسته با‌القاعده‌ی سومالی - الشباب - چیزی بود که او راجع به آن صحبت می‌کرد: مهلک، تکان‌دهنده اما دور از ایالات متحده. اما حقیقت ناخوشایند این است که در 18 ماه گذشته به‌رغم حملات بی‌امان به‌القاعده و تحمل شکست‌ها اما این گروه و متحدان جهادی‌اش بازگشت و رجعتی غیر‌قابل باور داشته‌اند. این شبکه تروریستی در حال حاضر بر سرزمین‌های بیشتری اعمال نفوذ می‌کند و بیش از هر زمان دیگری در تاریخ 25 ساله‌اش به نیرو‌گیری می‌پردازد. آقای اوباما باید تجدید نظر کند.

بازگشت از مرگ

این وضعیت با دو سال پیش متفاوت است. حتی قبل از کشته شدن اسامه‌ بن‌لادن در سال 2011 رهبری مرکزی القاعده که در نزدیکی مرز افغانستان در وزیرستان شمالی پاکستان پایگاه گرفته بود در وضعیتی دلسرد‌کننده بود و با حملات هواپیما‌های بدون سر‌نشین تضعیف شده و به دشواری و با ریسک زیاد می‌توانست با سایر اعضای شبکه ارتباط برقرار کند. (القاعده در شبه جزیره عربستان)  - تا جایی که به ظرفیت‌ها و افزایش حملاتش به غرب مربوط است - با حملات هواپیما‌های بدون سرنشین به شدت آسب دید و با نیرو‌های یمنی به شدت ویران شد. (الشباب) هم در سومالی تحت فشاری مشابه بود چنانکه نیرو‌های اتحادیه آفریقا که مورد حمایت غرب بودند آنها را از شهر‌های اصلی بیرون کردند. مهم‌تر از همه، بهار عرب ادعا‌های القاعده‌ی مرکزی را با اختلال مواجه ساخت که رژیم‌های فاسد مورد حمایت غرب را تنها می‌توان با خشونت ساقط کرد.

تمام آن دستاورد‌‌ها در حال حاضر زیر سؤال رفته است. الشباب بیش از گذشته به استخدام مبارزان خارجی پرداخته است (که به نظر می‌رسد برخی از آنها در حمله به مرکز خرید وست‌گیت مشارکت داشته‌اند). القاعده در شبه جزیره عربستان مسئول ترسی بود که منجر به تعطیلی 19 سفارتخانه‌ امریکا در تمام منطقه شده و در ماه آگست هشدار جهانی برای سفر را به صدا در آورد. با این حال هسته القاعده که عقب‌نشینی نیرو‌های غربی از افغانستان پس از 2014 را پیش‌بینی می‌کرد - دوباره به شرق وحشی این کشور بازگشته است.

مهم‌تر از همه، فضا‌ی مسموم بهار عربی به القاعده و متحدانش میدان عمل و فضای باز غیر منتظره‌ای بخشیده است. کودتا علیه دولت احتمالاً معتدل اسلامی و منتخب در مصر به القاعده کمک کرد تا قدرت ایدئولوژیکی خود را احیا کند. سلاح‌ها از لیبی خارج و در تمام منطقه پخش شد و جنگ داخلی در سوریه یکی از خشن‌ترین سرشاخه‌های اصلی شبکه القاعده (یعنی القاعده در عراق) را احیا کرد؛ گروهی که اکنون به‌طور باشکوهی خود را (دولت اسلامی عراق و شام) می‌نامد.

افکار پوچ بس است

از خود راضی بودن غرب تا چه حد مقصر این احیای شگفت‌آور است؟ بسیار اندک. اوباما بیش از اندازه مشتاق ترک عراق است. او در معرض خطر تکرار اشتباه در افغانستان قرار دارد. امریکا برای جداً کردن سر گروه‌های القاعده‌ از تن‌‌شان بیش از اندازه به هواپیما‌های بدون سر‌نشین متکی بوده است. لئون پانه‌تا، وزیر دفاع قبلی حتاً به شکلی احمقانه در مورد شکست این شبکه با کشتن 20 - 10 نفر از رهبران آن در پاکستان، سومالی و یمن سخن گفت. برداشت کلی از اشتهای رو به افول امریکا برای مداخله در خاورمیانه با بی‌میلی اوباما برای حمایت همه رقمه از اپوزیسیون میانه‌روی سوریه که آسیب‌ هم رسانده تقویت و تأکید شده است.

پرسش دوم این است که تجدید حیات القاعده تا چه اندازه تهدیدی برای غرب به حساب می‌آید. عقیده عمومی و جدیدی که جهادی‌های خشن امروز - گرگ‌های تنها و خانگی - واقعاً علاقه‌مند به مبارزه در نبرد‌های داخلی هستند اکنون اشتباه به نظر می‌رسد. برخی از مبارزان خارجی در سوریه کشته خواهند شد. برخی دیگر خوشحال خواهند بود که به زندگی‌ آرام خود در اروپا یا امریکا باز خواهند گشت. اما بخش قابل توجهی آموزش، تجربه و ارتباطات خود را به کشور خود خواهند برد و مشتاق استفاده از آنها هستند البته وقتی (تماس) با آنها گرفته شد و بی‌تردید چنین هم خواهند کرد. همچنین تردید اندکی وجود دارد که غربی‌هایی که در مناطقی که جهادی‌ها در آنجا قوی هستند کار کرده یا زندگی می‌کنند بیش از همیشه دست به چنین خطری خواهند زد.

پرسش‌ نهایی این است که آیا می‌توان کاری انجام داد تا بار دیگر این موج معکوس شود. جواب بی‌تردید مثبت است. وقتی بوش (جنگ علیه ترور) را اعلام کرد هدفش از میان بردن و حذف رژیم‌هایی بود که حامی تروریسم بودند. امروز اما تأکید بر حمایت از دولت‌های ضعیف (و گاه ناجور) در یمن، سومالی، عراق، لیبی مالی، نیجر و جاهای دیگر است که به مبارزه با القاعده می‌پردازند. حتی کنیا و نیجریه هم می‌توانند با کمک بیشتری چنین کنند. این به معنای رد چکمه‌های سنگین روی زمین نیست بلکه به معنای همکاری اطلاعاتی، لجستیک و حتی نیرو‌های ویژه و حمایت هوایی است. بیش از هر چیزی این کمک بیشتر به آموزش نیرو‌های امنیتی محلی برای نو‌سازی دولت‌ها و ثبات بخشیدن به اقتصاد‌های اغلب لرزان است.

نگران‌کننده‌ترین جنبه احیای القاعده حد و حدود مضر بودن این ایدئولوژی است که اکنون ناکامی‌های بهار عربی به یاری آن شتافته است و همچنان در تمام مدارس و مساجد و وب‌سایت‌های جهادی و شبکه‌های تلویزیونی گسترش می‌یابد. پول هنوز از کشور‌های ثروتمند عرب حاشیه خلیج فارس - متحدان ظاهری‌غرب - برای حمایت مالی از این فعالیت‌ها و بدتر از آن سرازیر می‌شود. فشار بیشتری باید بر این حکومت‌ها وارد شود تا چنین کاری را متوقف کنند. به همین دلیل تمام قدرت نرم‌ و احتمالاً عظیم غرب برای دلربایی از مسلمانان میانه‌رو در مهم‌ترین نبرد‌ها یعنی نبرد عقاید بسیار سست وضعیف بوده است.

منبع: اکونومیست

لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/933






*
*

*



نیز بخوانید

آینده تاریک یا روشن؛ در انتظار اقتصاد افغانستان


آیا امریکا جنگ اوکراین را به طرف جنگ جهانی سوم هدایت می‌کند؟


آیا امریکا خواستار حذف قطر از میانجیگری است؟


پرونده احیای برجام روی میز بایدن


آیا حمله اسرائیل به ایران؛ پایان ماجراجویی است؟


ایران و اسرائیل را از جنگ بزرگ دور کنید


پرجمعیت‌ترین کشور دنیا در آستانه برگزاری طولانی‌ترین انتخابات


معیارهای دوگانه امریکا؛ از حمایت اوکراین تا سکوت در غزه


رسانه‌های اسرائیلی از خیانت اردن به جهان اسلام شگفت زده شدند


نیویارک تایمز:ایران بطور مستقیم با امریکا درگیر نمی شود


کمبود نیروی جنگی در ناتو برای مقابله با روسیه


آیا روابط ترکیه و رژیم اسراییل متوقف شد؟


تغییر جغرافیای جنگ در خاورمیانه؛ آیا نتانیاهو موفق شد؟


جنگ خونین و ویرانگر غزه وارد ششمین ماه شد


توافقنامه ترامپ امریکا را مجبور به خروج از افغانستان کرد


وضعیت غزه نشانگر بربریت ذاتی سرمایه‌داری جهانی است


آیا واقعاٌ ترامپ مصمم به خروج از ناتو است؟


روسیه در موضع برتر قرار دارد، پوتین به کم قانع نیست


آیا اروپا آمادگی ریاست جمهوری مجدد ترامپ را دارد؟


دیدار های بلینکن با سران کشورهای عرب زمینه ساز صلح در غزه می شود؟


کشور های غربی برای اعمال تحریم بر ایران اختلاف دارند


چین، بدون روسیه مذاکرات صلح اوکراین را تحریم می‌کنیم


آمادگی روسیه برای جنگ با ناتو


آیا امریکا توان منزوی کردن حکومت طالبان را ندارد؟


ضرورت بازتعریف روابط ایران و پاکستان در دولت جدید





پربازدیدها
پربحث ها


اخبار تازه را در موبایل خود ببینید.

ansarpress.com/m



نظرسنجی

به نظر شما با پذیرفتن خط دیورند و مرز فعلی بین افغانستان و پاکستان توسط افغانستان، صلح در افغانستان برقرار میشود؟

بله

خیر

معلومـ نیست

مشاهده نتایج


آخرین خبرها

وضعیت غزه بدتر از دوران آپارتاید در افریقای جنوبی است

پولیس ترکیه بیش از هزار پناهجوی اغلب افغان و پاکستانی را بازداشت کرد

سه کشور گروه هفت تحریم‌های جدید علیه ایران اعلام کردند

سفرهای متعدد هیئت‌های سیاسی به کابل نشان‌دهنده‌ پذیرفته شدن حکومت طالبان است

پیروزی پُر گول منچسترسیتی مقابل برایتون

در صورت مصادره دارایی‌ها؛ سطح روابط خود با واشنگتن را کاهش می دهیم

ادامه کمک های اتحادیه اروپا به مردم افغانستان

تبدیل شدن افغانستان به گورستان امیدهای دختران

مسدود شدن شاهراه هرات - بادغیس از اثر سیلاب ها

هشدار از احتمال بارندگی‌های شدید و سیلاب در ۳۴ ولایت کشور

توشیح بسته کمکی ۹۵ میلیارد دالری امریکا از سوی جو بایدن

یکی از بزرگ‌ترین اشتباهات بایدن عقب‌نشینی از افغانستان بود

عادی‌سازی روابط مشروط به تغییر رفتار حکومت طالبان است

حمایت حکومت طالبان از مبارزه حق طلبانه مردم فلسطین

قدرتهای بزرگ هسته‌ای بطور غیرمستقیم در اوکراین می‌جنگند

طالبان خواستار ارتقأ سطح دیپلوماتیک افغانستان در قزاقستان شدند

پاکستان : ایران و چین شرکای معتمد ما هستند

بانک جهانی برای آغاز پروژه «کاسا یکهزار» آمادگی می گیرد

لیورپول به اورتون باخت، یونایتد مقابل شفیلد پیروز شد

روابط حسنه خویش را با کشور‌های همسایه و منطقه محکم نموده‌ایم

شکست تیم ملی فوتسال افغانستان مقابل تاجکستان

روابط مثبت روسیه با حکومت طالبان ادامه خواهد داشت

یک هیئت بلندپایه تجاری ترکمنستان به کابل سفر کرده است

هدف دشمنان افغانستان؛ تضعیف و تجزیه کشور است

بیش از ۷ هزار پناهجوی افغان طی ۱۰ روز اخیر از پاکستان اخراج شدند


خبرهای پزشکی


خبرگزاري انصار ©  |  درباره ما  |  ارتباط با ما  |  نسخه موبایل  |  پیوندها  |  طراحى و پشتيبانى توسط: شركت شبكه نگاه
استفاده از مطالب اين سايت با ذكر منبع (لينك سايت) مجاز است.