درباره ما  |  ارتباط با ما  |  RSS  |  آرشیو  |  1403-02-19  |  2024-05-08  |  بروز شده در: 1403/02/19 - 15:43:5 FA | AR | PS | EN
پایان اولین نمایشگاه ملی قرآنی در کابل            نائب قهرمانی قیس علی‌زاده در رقابت های مشت‌زنی آسیا            گفتگوی مقام‌های پاکستانی و ازبکستانی در مورد خط آهن افغان - ترانس             فرار 300 هزار نظامی اوکراین از میدان های نبرد            نزاع بر سر محو کشت کوکنار در بدخشان خاتمه یافته است            داعش از پاکستان برای حملاتش در افغانستان استفاده می‌کند            از قاچاق ۱۴۰ کیلوگرام موی زن در غزنی جلوگیری شد             دیدار متقی با یک هیئت سازمان ملل متحد در کابل            بازداشت دو تبعه امریکایی توسط روسیه            بندر چابهار بهترین گزینه برای مبادلات تجاری افغانستان             جنگ غزه در مقطع بحرانی و حساس قرار دارد            می‌خواهیم شبی باورنکردنی خلق کنیم            به ادعای پاکستان؛ طرح حمله به انجنیران چینی در افغانستان ریخته شده بود            در شب بی‌مهری تیرهای دروازه با PSG، دورتموند به فاینل صعود کرد            افتتاح اتاق تجارت قزاقستان در هرات            






تاریخ نشر: 1399/03/21 - 14:07:1
تعداد بازدید: 549
با دوستان خود به اشتراک بگذارید

آیا مصر و ترکیه به سمت جنگ پیش می‌روند؟
علی رغم وجود برخی زمینه ها که مصر و ترکیه را به سمت تقابل نظامی در لیبی پیش می برد،برخی مولفه های مهم و تاثیرگذار نیز وجود دارند که از وزن بالایی در ممانعت از بروز درگیری ما بین قاهره و آنکارا برخوردار هستند 

 

بعد از رد پیشنهاد مصر برای آتش بس در لیبی توسط دولت وفاق ملی، شواهد حاکی از تحرکات قاهره برای تقویت حضور نظامی خود در لیبی است؛در حالی که اردوغان نیز از تداوم پیشروی در لیبی خبر می دهد و خواهان کنترل شهر استراتژیک سرت و سپس کل لیبی شده است. این امر شرایط را به سمت امکان رویارویی نظامی مصر با پشتیبانی امارات و عربستان از یک طرف و ترکیه از طرف در لیبی دیگر پیش می برد.

 

عوامل تقویت کننده احتمال تقابل نظامی مصر و ترکیه

دولت مصر در خصوص پرونده لیبی همواره و در تمامی مواضع خود یک خط ثابت را دنبال و اعلام کرده است و آن عدم پذیرش حضور تروریست ها در لیبی و مداخلات خارجی دراین کشور بوده است. مقصود مصر از این دو؛ به ترتیب حضور جهادی های اخوانی در لیبی است که عمدتا توسط ترکیه از سوریه(ادلب) به لیبی منتقل شده اند و نیز به طور آشکاری اشاره به مداخلات ترکیه در لیبی دارد.

با در نظر گرفتن این امر و ماهیت دولت فعلی مصر که تضاد و تقابل آشکاری با اخوان المسلمین داشته و از ابتدای استقرار السیسی در منصب ریاست جمهوری، قاهره وارد تنش های زیادی با قطر و ترکیه به عنوان حامیان اصلی اخوان المسلمین شده است و درعین حال گروه اخوان المسلمین در مصر را تروریستی و فعالیت هایش را ممنوع اعلام کرده است،بی تردید یکی از فاکتورهای اصلی تنش در لیبی ما بین مصر و ترکیه را می توان تقابل و تضاد ایدئولوژیکی این دو کشور دانست. برهمین اساس بی تردید دولت مصر حضور و نفوذ ترکیه اخوانی در جوار مرزهایش را تحمل نخواهد کرد و حضور گروه های جهادی اخوانی در لیبی که عمدتا توسط ترکیه از سوریه و برای نبرد با نیروهای خلیفه حفتر به لیبی آورده شده اند را تهدید بزرگی برای امنیت ملی خود قلمداد می کند.

فاکتور دیگر تقویت کننده احتمال تقابل نظامی ما بین دو کشور، مساله توافق دریایی دولت وفاق ملی و ترکیه است.این توافق که مرزهای دریایی ما بین لیبی و ترکیه را مشخص می کند و طبیعتا حق کاوش و استخراج منابع گازی در مدیترانه را در این حوزه برای ترکیه به ارمغان می آورد؛عملا و با مسدود کردن عرض دریای مدیترانه بر روی هر نوع خط لوله احتمالی که مصر در آینده بخواهد توسط آن به اروپا گاز صادرکند،منافع مصر را به خطر انداخته است.مهمتر اینکه با وجود روابط فعلی و تیره ما بین آنکارا و قاهره، ترکیه اجازه عبور خط لوله ی مذکور از مرز دریایی‌اش را به قاهره نخواهد داد و حتی با فرض گشایش در روابط آتی میان دو کشور و امکان عبور خط لوله ی گاز مصر از این ناحیه،این مساله به اهرم فشاری در دست آنکارا برای اعمال فشار بر قاهره تبدیل خواهد شد،لذا مصر از این بابت نگرانی هایی جدی دارد.

از سویی دیگر و در عرصه تحولاتی میدانی در لیبی، درحالی که نیروهای دولت وفاق ملی در حال تلاش برای سیطره بر شهر نفت خیز سرت می باشند و اردوغان نیز از این امر پشتیبانی کرده است، منابع رسانه ای نزدیک به ارتش مصر شهر سرت را خط قرمز اعلام کرده و عنوان داشته اند که در صورت ورود نیروهای فائز سراج به این شهر،ارتش مصر این امر را تحمل نخواهد کرد. بنابراین نبردها بر سر کنترل این شهر به نوعی برای مصر و ترکیه جنبه حیثیتی پیدا کرده است.

 

موانع رویارویی نظامی مصر و ترکیه

با وجود برخی شواهد مبنی بر انتقال بخشی از تجهیزات سنگین نظامی مصر به سمت مرز لیبی،به نظر می آید این حرکت مصر می تواند نوعی تاکتیک برای مداخله در محاسبات آنکارا-طرابلس باشد و از این طریق این پیام را به سراج منتقل کند که در صورت نپذیرفتن آتش بس،ارتش مصر به طور مستقیم وارد عمل خواهد شد و لذا در وهله ی نخست، مصر به دنبال تحت فشار گذاشتن طرابلس برای پذیرش آتش بس پیشنهادی می باشد که درصورت موثر واقع شدن، اقدام نظامی را لغو و یا دست کم به تعویق خواهد انداخت.

در عین حال منافع فرانسه و ایتالیا با درگیری مصر و ترکیه در لیبی همخوانی نداشته و این دو کشور از درگیری احتمالی آنکارا و قاهره در لیبی متضرر خواهند شد؛ چرا که این درگیری بیتردید خسارات زیادی بر لیبی و زیرساخت های آن وارد خواهد کرد و علاوه بر ایجاد سیل جدید مهاجران که فراسنه وایتالیا را به عنوان مقاصد خود انتخاب خواهند کرد، امنیت انرژی این دو کشور را نیز که بخشی از نفت خود را از لیبی وارد می کنند، به خطر خواهد انداخت. بنابراین به نظر می رسد رم و پاریس نهایت تلاش خود را برای جلوگیری از درگیری نظامی مصر و ترکیه در لیبی خواهند کرد.

با این وجود نقش امریکا و روسیه نیز در این پرونده قابل انکار نیست و بی تردید مواضع هر دو کشور با توجه به نوع منافعی که در لیبی داشته و درکنار آن روابط سیاسی نزدیک این دوکشور با مصر و ترکیه،بر این پرونده تاثیر بسزایی دارد. روسیه در این چارچوب از نقش برجسته تری برخوردار است و با توجه به حمایت مسکو از خلیفه حفتر و در عین حال همکاری روسیه و ترکیه در پرونده سوریه،این کشور از توان تاثیرگذاری بالایی در این پرونده برخوردار است.

 

 جمع بندی

درمجموع به نظر می رسد علی رغم وجود برخی زمینه ها که مصر و ترکیه را به سمت تقابل نظامی در لیبی پیش می برد،برخی مولفه های مهم و تاثیرگذار نیز وجود دارند که از وزن بالایی در ممانعت از بروز درگیری ما بین قاهره و آنکارا برخوردار هستند و هر نوع واقعه ای در این خصوص به نوع مواضع دیگر بازیگران در این پرونده و برخی مولفه های خارج از اراده ی آنکارا و قاهره نیز بستگی دارد.

 

منبع: الوقت

لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/18448


تگ ها:






*
*

*



نیز بخوانید

جنگ غزه شمشیر دولبه ای که می تواند به نفع یا زیان بایدن باشد


آشکار شدن دموکراسی دروغین امریکا با سرکوب اعتراضات دانشجویی


حکم بازداشت دیوان کیفری بین‌المللی علیه نتانیاهو به چه معناست؟


مکرون در تلاش تبدیل کردن اروپا به قدرت هسته ای مستقل


ادعای حمایت از زنان در کشورهای اسلامی و ضرب‌وشتم زنان در امریکا


بازی کشورهای‌ عربی میان تهران و تل‌ابیب


جزئیات توافق امریکا و عربستان برای سازش میان ریاض و تل‌ابیب چیست؟


آینده تاریک یا روشن؛ در انتظار اقتصاد افغانستان


آیا امریکا جنگ اوکراین را به طرف جنگ جهانی سوم هدایت می‌کند؟


آیا امریکا خواستار حذف قطر از میانجیگری است؟


پرونده احیای برجام روی میز بایدن


آیا حمله اسرائیل به ایران؛ پایان ماجراجویی است؟


ایران و اسرائیل را از جنگ بزرگ دور کنید


پرجمعیت‌ترین کشور دنیا در آستانه برگزاری طولانی‌ترین انتخابات


معیارهای دوگانه امریکا؛ از حمایت اوکراین تا سکوت در غزه


رسانه‌های اسرائیلی از خیانت اردن به جهان اسلام شگفت زده شدند


نیویارک تایمز:ایران بطور مستقیم با امریکا درگیر نمی شود


کمبود نیروی جنگی در ناتو برای مقابله با روسیه


آیا روابط ترکیه و رژیم اسراییل متوقف شد؟


تغییر جغرافیای جنگ در خاورمیانه؛ آیا نتانیاهو موفق شد؟


جنگ خونین و ویرانگر غزه وارد ششمین ماه شد


توافقنامه ترامپ امریکا را مجبور به خروج از افغانستان کرد


وضعیت غزه نشانگر بربریت ذاتی سرمایه‌داری جهانی است


آیا واقعاٌ ترامپ مصمم به خروج از ناتو است؟


روسیه در موضع برتر قرار دارد، پوتین به کم قانع نیست





پربازدیدها
پربحث ها


اخبار تازه را در موبایل خود ببینید.

ansarpress.com/m



نظرسنجی

به نظر شما با پذیرفتن خط دیورند و مرز فعلی بین افغانستان و پاکستان توسط افغانستان، صلح در افغانستان برقرار میشود؟

بله

خیر

معلومـ نیست

مشاهده نتایج


آخرین خبرها

تکمیل سه پروژه انکشافی در ولایت پروان

پایان اولین نمایشگاه ملی قرآنی در کابل

نائب قهرمانی قیس علی‌زاده در رقابت های مشت‌زنی آسیا

گفتگوی مقام‌های پاکستانی و ازبکستانی در مورد خط آهن افغان - ترانس

فرار 300 هزار نظامی اوکراین از میدان های نبرد

نزاع بر سر محو کشت کوکنار در بدخشان خاتمه یافته است

داعش از پاکستان برای حملاتش در افغانستان استفاده می‌کند

از قاچاق ۱۴۰ کیلوگرام موی زن در غزنی جلوگیری شد

دیدار متقی با یک هیئت سازمان ملل متحد در کابل

بازداشت دو تبعه امریکایی توسط روسیه

بندر چابهار بهترین گزینه برای مبادلات تجاری افغانستان

جنگ غزه در مقطع بحرانی و حساس قرار دارد

می‌خواهیم شبی باورنکردنی خلق کنیم

به ادعای پاکستان؛ طرح حمله به انجنیران چینی در افغانستان ریخته شده بود

در شب بی‌مهری تیرهای دروازه با PSG، دورتموند به فاینل صعود کرد

افتتاح اتاق تجارت قزاقستان در هرات

نیاز مندی47 درصدر از جمعیت افغانستان به کمک های بشردوستانه

تخریب 10 هکتار زمین از اثر سیلاب‌های اخیر در افغانستان

ممنوعیت کتاب‌های چاپ ایران در افغانستان، شایعه یا واقعیت؟

اعتراض‌های پناهجویان سرگردان افغان در اندونیزیا

حکومت طالبان با تغییر نیروهای مبارزه با کشت خشخاش در بدخشان موافقت کرد

جریان تحقیقات در مورد قتل ناکامورا در افغانستان متوقف شده است

پوتین دستور رزمایش سلاح‌های هسته‌ای تاکتیکی را صادر کرده است

تیم‌های ملی فوتسال مردان و زنان افغانستان در جایگاه ۳۰ و ۴۸ جهان قرار گرفتند

ایران برای همکاری هسته‌ای با عربستان اعلام آمادگی کرد


خبرهای پزشکی


خبرگزاري انصار ©  |  درباره ما  |  ارتباط با ما  |  نسخه موبایل  |  پیوندها  |  طراحى و پشتيبانى توسط: شركت شبكه نگاه
استفاده از مطالب اين سايت با ذكر منبع (لينك سايت) مجاز است.