درباره ما  |  ارتباط با ما  |  RSS  |  آرشیو  |  1403-02-19  |  2024-05-08  |  بروز شده در: 1403/02/19 - 05:31:2 FA | AR | PS | EN
بندر چابهار بهترین گزینه برای مبادلات تجاری افغانستان             جنگ غزه در مقطع بحرانی و حساس قرار دارد            می‌خواهیم شبی باورنکردنی خلق کنیم            به ادعای پاکستان؛ طرح حمله به انجنیران چینی در افغانستان ریخته شده بود            در شب بی‌مهری تیرهای دروازه با PSG، دورتموند به فاینل صعود کرد            افتتاح اتاق تجارت قزاقستان در هرات            نیاز مندی47 درصدر از جمعیت افغانستان به کمک های بشردوستانه             تخریب 10 هکتار زمین از اثر سیلاب‌های اخیر در افغانستان             ممنوعیت کتاب‌های چاپ ایران در افغانستان، شایعه یا واقعیت؟            اعتراض‌های پناهجویان سرگردان افغان در اندونیزیا            حکومت طالبان با تغییر نیروهای مبارزه با کشت خشخاش در بدخشان موافقت کرد            جریان تحقیقات در مورد قتل ناکامورا در افغانستان متوقف شده است            پوتین دستور رزمایش سلاح‌های هسته‌ای تاکتیکی را صادر کرده است            تیم‌های ملی فوتسال مردان و زنان افغانستان در جایگاه ۳۰ و ۴۸ جهان قرار گرفتند            ایران برای همکاری هسته‌ای با عربستان اعلام آمادگی کرد            






تاریخ نشر: 1399/02/06 - 18:08:3
تعداد بازدید: 684
با دوستان خود به اشتراک بگذارید

پویا شناسی محیطی در ساختار قبایلی افغانستان

ساختارهای قبایلی افغانستان در قرن گذشته تحولات مختلفی را به چشم دیده است. ازآنجایی‌که کشور افغانستان به خود جنگ‌های مختلفی را تجربه کرده؛ لیکن بروز مناقشات طولانی‌مدت عاملی مؤثر در راستای کاهش شاخص‌های قومیتی در این سرزمین بوده است. با این حال با وجود شکل گیری ظواهری از جامعه مدنی همچنان جامعه قومی برافغانستان مسلط است.

ساختارهای قبایلی افغانستان در قرن گذشته تحولات مختلفی را به چشم دیده است. ازآنجایی‌که کشور افغانستان به خود جنگ‌های مختلفی را تجربه کرده؛ لیکن بروز مناقشات طولانی‌مدت عاملی مؤثر در راستای کاهش شاخص‌های قومیتی در این سرزمین بوده است. با این حال با وجود شکل گیری ظواهری از جامعه مدنی همچنان جامعه قومی برافغانستان مسلط است.

به‌عنوان‌مثال امیر عبدالرحمان که از سال‌های 1880 تا 1901 میلادی بر افغانستان سلطنت داشته؛ بسیاری از جوامع قبیله‌ای را با توجه به نوع و جنس تهدیداتی که برای حکومتش داشت از بین برد. هدف اصلی وی تقویت حکومت مرکزی و عمدتاً تضعیف نظام قبایلی در آن دوران پرالتهاب بود. اگرچه او خودش یک پشتون بود اما امپراتوری اهریمنی وی قبایل مختلفی از پشتون‌ها را به دلیل همکاری و دخالت در شورش به‌شدت مجازات و وادار به جابه‌جایی از خاک افغانستان کرد. او همچنین اعلام کرد جهاد علیه هزارها و مبارزه و پاک‌سازی را ادامه خواهد داد .

شورش سال 1978 علیه رژیم کمونیستی چرخه جنگ داخلی در افغانستان را آغاز کرد و به تبعات آن جابه‌جایی وسیع و بسیار گسترده‌ای در میان قبایل افغانستان صورت گرفت. طی ده سال جنگ علیه اشغال شوروی میلیون‌ها پناهنده به کشورهای همسایه همچون پاکستان و ایران مهاجرت کردند و مهاجرت‌ها خود عاملی جهت جذب نفرات برای خدمت در سایر گروه‌های تروریستی و شورشی شد. با خروج ارتش شوروی در سال 1989 میلادی؛ به‌جای بازگشت صلح به جامعه آسیب‌دیده افغان؛ جنگ داخلی دیگری میان جناح‌های رقیب آغاز گردید و همین امر خود دلیلی برای مهاجرت‌های جمعی و قبایلی شد و این روند تا به امروز ادامه داشته و با توجه به تغییرات و تحولات سیاسی و نظامی تنها کاهش و افزایش داشته است.

به نظر می‌رسد از آن به بعد؛ ساختار قبایلی به دلیل بروز جنگ، خشک‌سالی‌های متعدد؛ الگوی نادرست مهاجرت، انحطاط و دیگر عوامل مؤثر در حال عبور از شرایط بسیار سختی است که می‌تواند باعث از بین رفتن نظام قبایلی و حتی فرهنگ باستان افغانستان نیز شود. همچنین ارزیابی و بررسی‌های این روند؛ فرایندی را نشان می‌دهد که در آن قبایل و اقوام از شیوه‌های زندگی فصلی و یا عشایری خود فاصله گرفته و در زیستگاه‌های دائمی سکنی گزیده‌اند. بی‌ثباتی‌های اجتماعی در مناطق مختلف مانند: دره رود هلمند، که در آن کشورهای عضو ائتلاف سرمایه‌گذاری ویژه‌ای در حوزه آبیاری و کشاورزی در دهه‌های گذشته کرده‌اند و ازجمله به سد کجکی نیز می‌توان اشاره داشت قابل‌مشاهده و ارزیابی است. دولت افغانستان با اتخاذ سیاست‌های نادرست؛ توده‌های مهاجرین را از خارج به منطقه وارد ساخت و مانع از تعادل جمعیتی در چنین منطقه‌ای شد. در همین رابطه با توجه به تحقیقات دکتر نایک کولاتر[1] «پروژه سد کجکی نه‌تنها منجر به جابه‌جایی و استقرار مجدد جمعیت محلی نشد بلکه به درگیری‌های شدید و بسیار خشن بین قبایل محلی و قبایل مهاجر شد و از طرفی باعث آسیب شدید به اقتصاد محلی و همچنین سطح شور خاک آن منطقه نیز شد.

بومی‌ها و مهاجرین به‌طور مساوی در زمان اشغال شوروی و جنگ‌های داخلی تحولات پس‌ازآن نقش فعال و اثرگذاری داشته‌اند. ساختار و تمایلات یک قبیله یا قوم در یک ناحیه ممکن است بسیار متفاوت‌تر از قبیله یا زیرمجموعه در یک منطقه دیگر باشد. نشان‌گرهای دیگر هویتی شامل: ساختارهای قبیله‌ای همچون اعتبار به‌دست‌آمده در جهاد ضد شوروی، ملکیت زمین یا ثروت و پولی که از طریق فعالیت‌های قانونی و غیرقانونی (مانند تجارت مواد مخدر یا اخذ مالیات بر جاده‌ها) به دست آورده‌اند شکل می‌گیرد. در برخی مناطق؛ رهبران طالبان نقش ملأها و دیگر رهبران مذهبی را نیز بر عهده‌دارند که توانسته عملکرد دادگاه‌های شرعی (قوانین اسلامی و شریعت) اثر ویژه‌ای بگذارد.

امروزه قدرت همچنان در افغانستان جنبه قبایلی دارد و این ساختار های قبایلی هستند که محرک اصلی روندهای قدرت هستند. نظرسنجی‌های عمومی نشان می‌دهد که افغان‌ها همچنان برای حل مشکلات خود به رهبران محلی همچون بزرگان شوراها مراجعه کرده و اعتماد ویژه‌ای به رفتار و عملکرد آن‌ها نسبت به قوم و خانواده خوددارند. به‌علاوه پشتون‌ها هویت باستانی و طولانی خود را در یک مجموعه تاریخی از قبایل و خطوط فرهنگی که از اجداد مشترکشان به ارث برده‌اند شکل داده‌اند. در غیاب نهادهای دولتی قدرتمند ، گروه‌های هم‌خون به پشتون‌ها کمک کرده‌اند تا تولید اقتصادی و نظم سیاسی را حفظ کرده و در مقابل تهدیدات خارجی که قبایل آنان را تهدید می‌کند از خود دفاع کنند.

سازمان‌های قبیله‌ای افغانستان از طریق تبادلات مشترک با یکدیگر در ارتباط نزدیک و تنگاتنگ هستند اما این تبادلات در مناطق شهری ضعیف‌تر از روستاها و سایر مناطق محلی است. به نظر می‌رسد دلیل چنین مسئله‌ای؛ کنترل دولت مرکزی بر روی مناطق شهری است. بر اساس دیدگاه توماس بارفیلد؛ انسان شنان قرن؛ «اگر تمامی سیاست‌ها محلی باشند؛ پس سیاست افغانستان نیز محلی و کاملاً قبیله‌ای است. ساختار اجتماعی جوامع بر اساس قبیله (که در آن روابط خویشاوندی، سازمان‌دهی اجتماعی و اتحادهای سیاسی مسئله‌ای مهم است) و یا مناطق و مکان‌های زندگی که در آن (مردم ازلحاظ مکان با یکدیگر تبدل و ارتباط دارند.)

پاورقی:
[1] Dr.nick culllateher

منبع: مطالعات افغانستان

لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/16358


تگ ها:






*
*

*



نیز بخوانید

جنگ غزه شمشیر دولبه ای که می تواند به نفع یا زیان بایدن باشد


آشکار شدن دموکراسی دروغین امریکا با سرکوب اعتراضات دانشجویی


حکم بازداشت دیوان کیفری بین‌المللی علیه نتانیاهو به چه معناست؟


مکرون در تلاش تبدیل کردن اروپا به قدرت هسته ای مستقل


ادعای حمایت از زنان در کشورهای اسلامی و ضرب‌وشتم زنان در امریکا


بازی کشورهای‌ عربی میان تهران و تل‌ابیب


جزئیات توافق امریکا و عربستان برای سازش میان ریاض و تل‌ابیب چیست؟


آینده تاریک یا روشن؛ در انتظار اقتصاد افغانستان


آیا امریکا جنگ اوکراین را به طرف جنگ جهانی سوم هدایت می‌کند؟


آیا امریکا خواستار حذف قطر از میانجیگری است؟


پرونده احیای برجام روی میز بایدن


آیا حمله اسرائیل به ایران؛ پایان ماجراجویی است؟


ایران و اسرائیل را از جنگ بزرگ دور کنید


پرجمعیت‌ترین کشور دنیا در آستانه برگزاری طولانی‌ترین انتخابات


معیارهای دوگانه امریکا؛ از حمایت اوکراین تا سکوت در غزه


رسانه‌های اسرائیلی از خیانت اردن به جهان اسلام شگفت زده شدند


نیویارک تایمز:ایران بطور مستقیم با امریکا درگیر نمی شود


کمبود نیروی جنگی در ناتو برای مقابله با روسیه


آیا روابط ترکیه و رژیم اسراییل متوقف شد؟


تغییر جغرافیای جنگ در خاورمیانه؛ آیا نتانیاهو موفق شد؟


جنگ خونین و ویرانگر غزه وارد ششمین ماه شد


توافقنامه ترامپ امریکا را مجبور به خروج از افغانستان کرد


وضعیت غزه نشانگر بربریت ذاتی سرمایه‌داری جهانی است


آیا واقعاٌ ترامپ مصمم به خروج از ناتو است؟


روسیه در موضع برتر قرار دارد، پوتین به کم قانع نیست





پربازدیدها
پربحث ها


اخبار تازه را در موبایل خود ببینید.

ansarpress.com/m



نظرسنجی

به نظر شما با پذیرفتن خط دیورند و مرز فعلی بین افغانستان و پاکستان توسط افغانستان، صلح در افغانستان برقرار میشود؟

بله

خیر

معلومـ نیست

مشاهده نتایج


آخرین خبرها

بازداشت دو تبعه امریکایی توسط روسیه

بندر چابهار بهترین گزینه برای مبادلات تجاری افغانستان

جنگ غزه در مقطع بحرانی و حساس قرار دارد

می‌خواهیم شبی باورنکردنی خلق کنیم

به ادعای پاکستان؛ طرح حمله به انجنیران چینی در افغانستان ریخته شده بود

در شب بی‌مهری تیرهای دروازه با PSG، دورتموند به فاینل صعود کرد

افتتاح اتاق تجارت قزاقستان در هرات

نیاز مندی47 درصدر از جمعیت افغانستان به کمک های بشردوستانه

تخریب 10 هکتار زمین از اثر سیلاب‌های اخیر در افغانستان

ممنوعیت کتاب‌های چاپ ایران در افغانستان، شایعه یا واقعیت؟

اعتراض‌های پناهجویان سرگردان افغان در اندونیزیا

حکومت طالبان با تغییر نیروهای مبارزه با کشت خشخاش در بدخشان موافقت کرد

جریان تحقیقات در مورد قتل ناکامورا در افغانستان متوقف شده است

پوتین دستور رزمایش سلاح‌های هسته‌ای تاکتیکی را صادر کرده است

تیم‌های ملی فوتسال مردان و زنان افغانستان در جایگاه ۳۰ و ۴۸ جهان قرار گرفتند

ایران برای همکاری هسته‌ای با عربستان اعلام آمادگی کرد

حمله به رفح به یک فاجعه انسانی بزرگتر منجر خواهد شد

جنگ غزه شمشیر دولبه ای که می تواند به نفع یا زیان بایدن باشد

شکست سنگین منچستریونایتد مقابل کریستال پالاس

پرده برداری یک افسر بریتانیایی از جنایت‌های جنگی در افغانستان

سفر مدیر‌کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به تهران

استقبال کی‌یف از انتقال نیرو‌های خارجی به جبهه های جنگ

بیش از یک ونیم میلیون خریطه سیروم به عراق صادر شد

جامعه بین‌المللی 24 میلیون دالر به بخش صحت افغانستان کمک می کند

آغاز کار اعمار بند چکدم پکتیکا


خبرهای پزشکی


خبرگزاري انصار ©  |  درباره ما  |  ارتباط با ما  |  نسخه موبایل  |  پیوندها  |  طراحى و پشتيبانى توسط: شركت شبكه نگاه
استفاده از مطالب اين سايت با ذكر منبع (لينك سايت) مجاز است.