درباره ما  |  ارتباط با ما  |  RSS  |  آرشیو  |  1403-02-20  |  2024-05-09  |  بروز شده در: 1403/02/19 - 15:43:5 FA | AR | PS | EN
پایان اولین نمایشگاه ملی قرآنی در کابل            نائب قهرمانی قیس علی‌زاده در رقابت های مشت‌زنی آسیا            گفتگوی مقام‌های پاکستانی و ازبکستانی در مورد خط آهن افغان - ترانس             فرار 300 هزار نظامی اوکراین از میدان های نبرد            نزاع بر سر محو کشت کوکنار در بدخشان خاتمه یافته است            داعش از پاکستان برای حملاتش در افغانستان استفاده می‌کند            از قاچاق ۱۴۰ کیلوگرام موی زن در غزنی جلوگیری شد             دیدار متقی با یک هیئت سازمان ملل متحد در کابل            بازداشت دو تبعه امریکایی توسط روسیه            بندر چابهار بهترین گزینه برای مبادلات تجاری افغانستان             جنگ غزه در مقطع بحرانی و حساس قرار دارد            می‌خواهیم شبی باورنکردنی خلق کنیم            به ادعای پاکستان؛ طرح حمله به انجنیران چینی در افغانستان ریخته شده بود            در شب بی‌مهری تیرهای دروازه با PSG، دورتموند به فاینل صعود کرد            افتتاح اتاق تجارت قزاقستان در هرات            






تاریخ نشر: 1399/01/22 - 15:28:4
تعداد بازدید: 892
با دوستان خود به اشتراک بگذارید

نفوذ امریکا در افغانستان، در سایه توافق صلح

از دوره اشغال افغانستان توسط قوای شوروی تا به امروز، ایالات متحده امریکا همواره به عنوان یک طرف معادلات افغانستان دیده می شود. چه آن زمان که در پشت پرده ها به تجهیز و حمایت مادی و معنوی مجاهدین افغان علیه شوروی مبادرت می ورزید و چه در دوران پسا جنگ سرد که با حضور در افغانستان، علیه بخشی از متحدین دیروز خود به مقابله برخاست.

از دوره اشغال افغانستان توسط قوای شوروی تا به امروز، ایالات متحده امریکا همواره به عنوان یک طرف معادلات افغانستان دیده می شود. چه آن زمان که در پشت پرده ها به تجهیز و حمایت مادی و معنوی مجاهدین افغان علیه شوروی مبادرت می ورزید و چه در دوران پسا جنگ سرد که با حضور در افغانستان، علیه بخشی از متحدین دیروز خود به مقابله برخاست. جدای از این مسائل، نفوذ و مدیریت افغانستان از جانب امریکا در طول سالیان گذشته همواره مورد توجه بوده است. در این یادداشت به بررسی نفوذ و مدیریت افغانستان توسط امریکا، قبل و بعد از توافقنامه صلح می پردازیم.

شرایط قبل و بعد از توافق نامه صلح با یکدیگر متفاوت است. گویی محرک جدیدی برای تغییر و تبدیل افغانستان به زمین بازی جدید میان طرفین ظهور و بروز یافته است.

افغانستان پرچالش و خسته کننده و به تعبیری، مبدل به باتلاقی گسترده برای امریکایی ها شده است. اما جدای از این مسائل امریکایی ها نفوذ گسترده ای بر افغانستان داشته اند. این نفوذ هم در حوزه مسائل سیاسی و هم در حوزه مسائل نظامی قابل ارزیابی است. نگاه امریکایی ها به دولتهای روی کار آمده در افغانستان همانند نگاه شوروی به حفیظ الله امین، ببرک کارمل و محمد نجیب الله بود. در واقع امریکا همانند شوروی دولتهای افغانستان را سربازانی برای پیاده کردن دستورات مورد نظر خود درنظر می گیرد و نفوذ گسترده ای بر دولتهای افغانستان دارد. ایالات متحده به راحتی اختلافات عبدالله و غنی در سال 2014 را حل کرد، آنها را وادار به اجرای سیاستها و برنامه های خود نمود و در مواردی با فشار اندک و گفتگو، دولت افغانستان را به اجرای سیاستهای مورد نظر خود ترغیب می کرد. در حوزه مبارزه با طالبان نیز ایالات متحده در ابتدا تنها با ضربات پراکنده از سوی طالبان مواجه بود. اما در اثر تغییر شرایط و نیز رخدادهای سالهای اخیر بخصوص در عملیاتهای مختلف طالبان، همچون منصوری و یا خندق، کار برای ارتش ایالات متحده و نیروهای مورد حمایتش سخت تر و دشوارتر شد. از جهت دیگر طالبان نیز خود را برای انجام عملیاتهای بزرگ تر و کارسازتر در درازمدت، منسجم و آماده نشان می دادند. بنابراین شرایط نسبت به قبل متفاوت ارزیابی می شد. لذا هرچند انتخابات امریکا به عنوان یکی از مولفه ها در تعجیل ترامپ به منظور مذاکره و امضای توافق نامه صلح ارزیابی می شود، اما تقلیل دادن شرایط تنها به یک بعد و علت، خطا و کمی دور از واقعیت است. علی ایحال با همه علتها و موارد گوناگون و نیز نشست ها و مذاکرات و آمد و شدهای متعدد، ایالات متحده امریکا با طالبان به توافق رسید. اما امضای این توافق چه تاثیری بر معادلات سیاسی و نظامی افغانستان و از جهت دیگر بر نقش ایالات متحده امریکا در این معادلات گذاشت؟ این پرسشی است که در ادامه پاسخ خواهیم داد.

نفوذ و کنترل امریکا پس از توافق صلح

توافق نامه صلح، شرایط پیچیده و دشوار برای امریکایی ها را تکمیل کرد. ترامپ انتظار داشت که مسئله پذیرش آزادی زندانیان با مکانیزم مورد نظر، بلافاصله مورد پذیرش دولت افغانستان قرار بگیرد و در صورت امتناع دولت از پذیرش این مفاد، با فشاری اندک، نظر اشرف غنی در این خصوص را تغییر دهد. اما دولت افغانستان با وجود پیوند و وابستگی گسترده به ایالات متحده، ضمن تردید در اجرای این بخش از توافق، عملا با مکانیزم و شیوه موردنظر طالبان و امریکا مخالفت کرد. اما این تنها آغاز راه برای دولت ترامپ بود! معضل انتخابات و عدم تمکین عبدالله عبدالله از نتایج اعلام شده، شرایط در افغانستان را پیچیده تر از قبل می کرد! سال 2014 جان کری توانست اختلافات مابین غنی و عبدالله را به سادگی هرچه تمام تر حل کند و نفوذ ایالات متحده را به نمایش بگذارد. اما اکنون مایک پمپئو تا چه میزان قابلیت داشت تا مجددا کار جان کری را تکرار کند؟

پاسخ این پرسش و مکانیزم اجرای توافق از جانب دولت افغانستان، در سفر مایک پمپئو به کابل به سرعت مشخص شد. تاریخ تکرار نشد! غنی دست رد به طرح امریکا در حوزه تشکیل دولت همه شمول زد و این حاکی از عمق بحران در افغانستان بود. از جهت دیگر اشرف غنی در مکانیزم آزادی زندانیان به شیوه مورد انتظار طالبان نیز تردید داشت. پاسخ منفی غنی به درخواست امریکا و نیز تردید در آزادی زندانیان با مکانیزم مورد نظر طالبان، مجموعه ای از تهدیدات و اهرم های فشار از جانب ایالات متحده را به سمت دولت افغانستان روانه کرد. از تهدید به خروج از افغانستان تا کاهش کمکهای مالی امریکا به افغانستان، مجموعه فشارهایی بود که متوجه دولت اشرف غنی گردید. اما در پاسخ به این تهدیدها و اهرم های فشار، پالس مثبت از سوی اشرف غنی دیده نشد. در تحولات میدانی نیز، رویدادها نشان از افزایش حملات طالبان به مواضع دولت افغانستان و در مجموع کم رنگ شدن بارقه امید در زمینه مذاکرات بین الافغانی دارد و اکنون مسئله تاخیر در مذاکرات بین الافغانی نیز دولت امریکا را نگران کرده است.

نتیجه گیری در مورد آینده نفوذ و کنترل شرایط از جانب ایالات متحده در افغانستان اندکی زود است اما مقایسه اجمالی قبل و پس از توافقنامه صلح، نشان از تفاوت شرایط برای ایالات متحده امریکا دارد شرایطی که پس از بی نتیجه ماندن سفر پمپئو و از جهت دیگر تصمیمات دولت افغانستان و طالبان، بیش از پیش نمایان شد.

 

منبع: مطالعات افغانستان

لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/15696


تگ ها:






*
*

*



نیز بخوانید

جنگ غزه شمشیر دولبه ای که می تواند به نفع یا زیان بایدن باشد


آشکار شدن دموکراسی دروغین امریکا با سرکوب اعتراضات دانشجویی


حکم بازداشت دیوان کیفری بین‌المللی علیه نتانیاهو به چه معناست؟


مکرون در تلاش تبدیل کردن اروپا به قدرت هسته ای مستقل


ادعای حمایت از زنان در کشورهای اسلامی و ضرب‌وشتم زنان در امریکا


بازی کشورهای‌ عربی میان تهران و تل‌ابیب


جزئیات توافق امریکا و عربستان برای سازش میان ریاض و تل‌ابیب چیست؟


آینده تاریک یا روشن؛ در انتظار اقتصاد افغانستان


آیا امریکا جنگ اوکراین را به طرف جنگ جهانی سوم هدایت می‌کند؟


آیا امریکا خواستار حذف قطر از میانجیگری است؟


پرونده احیای برجام روی میز بایدن


آیا حمله اسرائیل به ایران؛ پایان ماجراجویی است؟


ایران و اسرائیل را از جنگ بزرگ دور کنید


پرجمعیت‌ترین کشور دنیا در آستانه برگزاری طولانی‌ترین انتخابات


معیارهای دوگانه امریکا؛ از حمایت اوکراین تا سکوت در غزه


رسانه‌های اسرائیلی از خیانت اردن به جهان اسلام شگفت زده شدند


نیویارک تایمز:ایران بطور مستقیم با امریکا درگیر نمی شود


کمبود نیروی جنگی در ناتو برای مقابله با روسیه


آیا روابط ترکیه و رژیم اسراییل متوقف شد؟


تغییر جغرافیای جنگ در خاورمیانه؛ آیا نتانیاهو موفق شد؟


جنگ خونین و ویرانگر غزه وارد ششمین ماه شد


توافقنامه ترامپ امریکا را مجبور به خروج از افغانستان کرد


وضعیت غزه نشانگر بربریت ذاتی سرمایه‌داری جهانی است


آیا واقعاٌ ترامپ مصمم به خروج از ناتو است؟


روسیه در موضع برتر قرار دارد، پوتین به کم قانع نیست





پربازدیدها
پربحث ها


اخبار تازه را در موبایل خود ببینید.

ansarpress.com/m



نظرسنجی

به نظر شما با پذیرفتن خط دیورند و مرز فعلی بین افغانستان و پاکستان توسط افغانستان، صلح در افغانستان برقرار میشود؟

بله

خیر

معلومـ نیست

مشاهده نتایج


آخرین خبرها

تکمیل سه پروژه انکشافی در ولایت پروان

پایان اولین نمایشگاه ملی قرآنی در کابل

نائب قهرمانی قیس علی‌زاده در رقابت های مشت‌زنی آسیا

گفتگوی مقام‌های پاکستانی و ازبکستانی در مورد خط آهن افغان - ترانس

فرار 300 هزار نظامی اوکراین از میدان های نبرد

نزاع بر سر محو کشت کوکنار در بدخشان خاتمه یافته است

داعش از پاکستان برای حملاتش در افغانستان استفاده می‌کند

از قاچاق ۱۴۰ کیلوگرام موی زن در غزنی جلوگیری شد

دیدار متقی با یک هیئت سازمان ملل متحد در کابل

بازداشت دو تبعه امریکایی توسط روسیه

بندر چابهار بهترین گزینه برای مبادلات تجاری افغانستان

جنگ غزه در مقطع بحرانی و حساس قرار دارد

می‌خواهیم شبی باورنکردنی خلق کنیم

به ادعای پاکستان؛ طرح حمله به انجنیران چینی در افغانستان ریخته شده بود

در شب بی‌مهری تیرهای دروازه با PSG، دورتموند به فاینل صعود کرد

افتتاح اتاق تجارت قزاقستان در هرات

نیاز مندی47 درصدر از جمعیت افغانستان به کمک های بشردوستانه

تخریب 10 هکتار زمین از اثر سیلاب‌های اخیر در افغانستان

ممنوعیت کتاب‌های چاپ ایران در افغانستان، شایعه یا واقعیت؟

اعتراض‌های پناهجویان سرگردان افغان در اندونیزیا

حکومت طالبان با تغییر نیروهای مبارزه با کشت خشخاش در بدخشان موافقت کرد

جریان تحقیقات در مورد قتل ناکامورا در افغانستان متوقف شده است

پوتین دستور رزمایش سلاح‌های هسته‌ای تاکتیکی را صادر کرده است

تیم‌های ملی فوتسال مردان و زنان افغانستان در جایگاه ۳۰ و ۴۸ جهان قرار گرفتند

ایران برای همکاری هسته‌ای با عربستان اعلام آمادگی کرد


خبرهای پزشکی


خبرگزاري انصار ©  |  درباره ما  |  ارتباط با ما  |  نسخه موبایل  |  پیوندها  |  طراحى و پشتيبانى توسط: شركت شبكه نگاه
استفاده از مطالب اين سايت با ذكر منبع (لينك سايت) مجاز است.