درباره ما  |  ارتباط با ما  |  RSS  |  آرشیو  |  1403-02-18  |  2024-05-07  |  بروز شده در: 1403/02/18 - 14:17:0 FA | AR | PS | EN
نیاز مندی47 درصدر از جمعیت افغانستان به کمک های بشردوستانه             تخریب 10 هکتار زمین از اثر سیلاب‌های اخیر در افغانستان             ممنوعیت کتاب‌های چاپ ایران در افغانستان، شایعه یا واقعیت؟            اعتراض‌های پناهجویان سرگردان افغان در اندونیزیا            حکومت طالبان با تغییر نیروهای مبارزه با کشت خشخاش در بدخشان موافقت کرد            جریان تحقیقات در مورد قتل ناکامورا در افغانستان متوقف شده است            پوتین دستور رزمایش سلاح‌های هسته‌ای تاکتیکی را صادر کرده است            تیم‌های ملی فوتسال مردان و زنان افغانستان در جایگاه ۳۰ و ۴۸ جهان قرار گرفتند            ایران برای همکاری هسته‌ای با عربستان اعلام آمادگی کرد             حمله به رفح به یک فاجعه انسانی بزرگتر منجر خواهد شد             جنگ غزه شمشیر دولبه ای که می تواند به نفع یا زیان بایدن باشد            شکست سنگین منچستریونایتد مقابل کریستال پالاس            پرده برداری یک افسر بریتانیایی از جنایت‌های جنگی در افغانستان            سفر مدیر‌کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به تهران             استقبال کی‌یف از انتقال نیرو‌های خارجی به جبهه های جنگ            






تاریخ نشر: 1398/03/19 - 14:18:4
تعداد بازدید: 712
با دوستان خود به اشتراک بگذارید

میراث غم انگیز اولین سفر خارجی ترامپ به عنوان رئیس جمهوری آمریکا
اتحادیه عرب به یک جوخه تیر دایره وار تبدیل شده است
دو سال پیش دولت ترامپ یک دوره جدید را در همکاری های خاورمیانه آغاز کرد. از آن زمان به بعد، همه چیز یک فاجعه تمام عیار بوده است.


نویسنده حسن حسن

در ماه می سال 2017 دونالد ترامپ عربستان سعودی را به عنوان مقصد اولین سفر خارجی خود به عنوان رئیس جمهوری ایالات متحده انتخاب کرد. متحدان آمریکا در خلیج فارس این سفر را فرصتی بی سابقه برای بازنویسی نقشه ژئوپلیتیک خاورمیانه و شمال آفریقا پس از دوران قیام های مردمی در منطقه و تنش ها با رئیس جمهوری پیش از ترامپ بر سر ایران، انگاشتند. در «اجلاس آمریکایی عرب اسلامی» سال 2017 شرکت کنندگان درباره برنامه جاه طلبانه سال های پیش رو تحت رهبری عربستان سعودی از جمله یک استراتژی برای جلوگیری از افزایش نفوذ ایران، مقابله با سیاست های فرقه ای در کشورهایی مانند عراق، مبارزه با افراط گرایی، احیای روند  صلح اعراب و اسرائیل و تحت کنترل درآوردن درگیری های شدید در منطقه سخن گفتند.

اما اکنون که دو سال از آن زمان می گذرد، همکاری های متحدان منطقه ای واشنگتن به کشتار انجامیده است. ریشه شماری از شدیترین بحران های منطقه از محاصره قطر تا انفجار «سومین جنگ داخلی» لیبی را می توان به طور مستقیم در همین نشست ترامپ یافت. بلوک تحت رهبری سعودی از زمان تشکیل نه تنها به اهداف خود نرسیده که مدام در حال پس رفت بوده است و اعضای آن به طور فزاینده علیه یکدیگر شده اند.

جدیدترین اتفاق خروج مصر از ائتلاف پیشنهادی راهبردی خاورمیانه بوده که عمدتا از سوی عربستان سعودی «ناتوی عربی» خوانده می شود. به گفته یک دیپلمات عرب آشنا با جلسات سطح بالای برگزار شده پیش از خروج مصر از ائتلاف، قاهره با سبک رهبری ریاض مشکل داشته است: سعودی ها نباید تعیین کننده نقش کشورها و اهداف خاص ائتلاف باشند و از مشارکت کشورهایی مانند مصر به نفع خود استفاده کنند. مقامات سعودی از شرکای عرب خود انتظار دارند که سندی از پیش آماده شده را بدون هیچ بحثب امضا کنند. به طور کلی مقامات مصر از این مساله ناخشنود هستند که شرکای سعودی و امارتی آنها به مثابه یک شریک تازه وارد با آنها رفتار کرده اند. اما اختلاف های اساسی دیگری هم وجود دارد: به گفته دیپلمات عرب، دو طرف بر سر چگونگی برخورد با جنگ در یمن و لیبی اختلاف نظر دارند. اما عربستان سعودی و امارات متحده عربی هم همیشه بر سر همه موارد با یکدیگر هم نظر نیستند و از جمله بر سر یمن با یکدیگر اختلاف دارند. به علاوه، مقامات سعودی عمدتا با سازش هایی که لازم است درباره آن با مقامات اماراتی مشورت کنند، مخالفت می کنند. به گفته یک منبع آگاه سعودی، سال گذشته در عربستان سعودی مباحثاتی جدی بر سر این مساله در گرفته که آیا سیاست منطقه ای پادشاهی از جمله پشتیبانی از کودتای مصر در سال 2013، تحریک به مناقشه با قطر در سال 2017 و ادامه جنگ نیابتی در لیبی تحت تاثیر منافع امارات شکل گرفته است یا خیر. رویکرد فعلی سعودی معکوس کردن روندی است که در اوایل سال 2015 و در زمان تلاش برای ایجاد یک اتحاد گسترده از جمله ایجاد روابط با ترکیه و پیش از آنکه جنگ یمن عربستان و امارات را به هم نزدیک کند، در پیش گرفته بود.

اختلاف نظرها در داخل کشورهای بلوک تحت رهبری سعودی نیز در حال افزایش است. به عنوان مثال، دبی معتقد است که اقتصاد آن به طور مستقیم در نتیجه رویکرد منطقه ای ابوظبی آسیب دیده است. از لحاظ تاریخی، اولویت دبی همواره ترویج گردشگری، تجارت و سرمایه گذاری خارجی و فاصله گرفتن از درگیری های منطقه ای بوده است. جنگ مداوم در یمن، محاصره قطر و محدودیت های امنیتی داخلی در سراسر امارات متحده عربی که عمدتا تحت رهبری ابوظبی بوده اند، به کسب و کار دبی زیان زیادی وارد آورده است. کارشناسان تخمین زده اند که دبی در پی قطع روابط تجاری با قطر سالانه حدود 5 میلیارد دلار ضرر کرده است. آندره کرگ استادیار کالج کینگ لندن گفت: «عواقب بحران خلیج فارس برای دبی بسیار شدید بوده است. دبی شاید حتی از لحاظ اقتصادی بیشتر از قطر آسیب دیده باشد.»

دبی هرگز نارضایتی خود را از سیاست خارجی امارات آشکارا ابراز نکرده، اما این اختلاف نظر بین دو حاکمیت در امارات بر سر چگونگی رسیدگی به درگیری ها در منطقه به راحتی به دیگر کشورهای منطقه نیز قابل تعمیم است. اختلافات فزاینده اینچنینی به ویژه در تماس تلفنی ماه گذته نخست وزیر بحرین و امیر قطر مشهود بود. خبرگزاری دولتی بحرین در انتشار خبر این تماس به نقل از یکی از وزرای امور خارجه کابینه نوشت: «تماس تلفنی نخست وزیر موضع گیری رسمی بحرین در رابطه با قطر نبوده است و بر تعهدات بحرین به عربستان سعودی تاثیری نمی گذارد.»

در رابطه با بحرین، بسیاری اقدام آن در زمینه تحریم قطر را تسلیم آن در برابر اراده عربستان سعودی می دانند و نه نتیجه اختلافات بین بحرین و قطر. بحرین یکی از کشورهایی است که در نتیجه این محاصره از لحاظ تجاری، گردشگری و سرمایه گذاری بیشترین آسیب را دیده است و برخی از مقامات آن از جمله نخست وزیر بحرین با این اقدام موافق نیستند.

این پویایی حاکی از یک نقص کلیدی در اتحادیه عرب است: عدم باور به رهبری احتمالی عربستان سعودی. در حالی که شکست این سیاست گذاری به مرور زمان آشکارتر می شود، متحدان هر یک به طور فزاینده در صدد اولویت دادن منافع خود به دیگران برمی آیند. تنها چیزی که این کشورها بر سر آن توافق نسبی دارند، حفظ یک ائتلاف ظاهری است که امکان توجیه سیاست گذاری های ناموفق خارجی و ادامه درگیری های داخلی در خفا را برایشان فراهم می آورد. دیپلمات عرب شرایط دشوار کنونی را «مشکل آتش افروزی چندگانه» می خواند که در آن پایان دادن به درگیری در یمن باید مورد توافق امارات متحده عربی و عربستان سعودی قرار بگیرد و این در حالی است که عربستان نمی تواند به طور یکجانبه و بدون مشورت با امارات با قطر به مصالحه برسد. این، دستورالعملی برای نوعی اختلال مارپیچی در منطقه ای است که در آن اختلافات و ترس ها بر اتحاد و ثبات چیره شده اند. این، همچنین میراث غم انگیز اولین سفر خارجی ترامپ به عنوان رئیس جمهوری آمریکاست.

منبع: فارن پالسی / مترجم: طلا تسلیمی

 

لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/11547


تگ ها:






*
*

*



نیز بخوانید

جنگ غزه شمشیر دولبه ای که می تواند به نفع یا زیان بایدن باشد


آشکار شدن دموکراسی دروغین امریکا با سرکوب اعتراضات دانشجویی


حکم بازداشت دیوان کیفری بین‌المللی علیه نتانیاهو به چه معناست؟


مکرون در تلاش تبدیل کردن اروپا به قدرت هسته ای مستقل


ادعای حمایت از زنان در کشورهای اسلامی و ضرب‌وشتم زنان در امریکا


بازی کشورهای‌ عربی میان تهران و تل‌ابیب


جزئیات توافق امریکا و عربستان برای سازش میان ریاض و تل‌ابیب چیست؟


آینده تاریک یا روشن؛ در انتظار اقتصاد افغانستان


آیا امریکا جنگ اوکراین را به طرف جنگ جهانی سوم هدایت می‌کند؟


آیا امریکا خواستار حذف قطر از میانجیگری است؟


پرونده احیای برجام روی میز بایدن


آیا حمله اسرائیل به ایران؛ پایان ماجراجویی است؟


ایران و اسرائیل را از جنگ بزرگ دور کنید


پرجمعیت‌ترین کشور دنیا در آستانه برگزاری طولانی‌ترین انتخابات


معیارهای دوگانه امریکا؛ از حمایت اوکراین تا سکوت در غزه


رسانه‌های اسرائیلی از خیانت اردن به جهان اسلام شگفت زده شدند


نیویارک تایمز:ایران بطور مستقیم با امریکا درگیر نمی شود


کمبود نیروی جنگی در ناتو برای مقابله با روسیه


آیا روابط ترکیه و رژیم اسراییل متوقف شد؟


تغییر جغرافیای جنگ در خاورمیانه؛ آیا نتانیاهو موفق شد؟


جنگ خونین و ویرانگر غزه وارد ششمین ماه شد


توافقنامه ترامپ امریکا را مجبور به خروج از افغانستان کرد


وضعیت غزه نشانگر بربریت ذاتی سرمایه‌داری جهانی است


آیا واقعاٌ ترامپ مصمم به خروج از ناتو است؟


روسیه در موضع برتر قرار دارد، پوتین به کم قانع نیست





پربازدیدها
پربحث ها


اخبار تازه را در موبایل خود ببینید.

ansarpress.com/m



نظرسنجی

به نظر شما با پذیرفتن خط دیورند و مرز فعلی بین افغانستان و پاکستان توسط افغانستان، صلح در افغانستان برقرار میشود؟

بله

خیر

معلومـ نیست

مشاهده نتایج


آخرین خبرها

افتتاح اتاق تجارت قزاقستان در هرات

نیاز مندی47 درصدر از جمعیت افغانستان به کمک های بشردوستانه

تخریب 10 هکتار زمین از اثر سیلاب‌های اخیر در افغانستان

ممنوعیت کتاب‌های چاپ ایران در افغانستان، شایعه یا واقعیت؟

اعتراض‌های پناهجویان سرگردان افغان در اندونیزیا

حکومت طالبان با تغییر نیروهای مبارزه با کشت خشخاش در بدخشان موافقت کرد

جریان تحقیقات در مورد قتل ناکامورا در افغانستان متوقف شده است

پوتین دستور رزمایش سلاح‌های هسته‌ای تاکتیکی را صادر کرده است

تیم‌های ملی فوتسال مردان و زنان افغانستان در جایگاه ۳۰ و ۴۸ جهان قرار گرفتند

ایران برای همکاری هسته‌ای با عربستان اعلام آمادگی کرد

حمله به رفح به یک فاجعه انسانی بزرگتر منجر خواهد شد

جنگ غزه شمشیر دولبه ای که می تواند به نفع یا زیان بایدن باشد

شکست سنگین منچستریونایتد مقابل کریستال پالاس

پرده برداری یک افسر بریتانیایی از جنایت‌های جنگی در افغانستان

سفر مدیر‌کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به تهران

استقبال کی‌یف از انتقال نیرو‌های خارجی به جبهه های جنگ

بیش از یک ونیم میلیون خریطه سیروم به عراق صادر شد

جامعه بین‌المللی 24 میلیون دالر به بخش صحت افغانستان کمک می کند

آغاز کار اعمار بند چکدم پکتیکا

بازداشت شهروندان افغانستان در ترکیه

نخستین گروه از نیروهای اعزامی فرانسه در اوکراین مستقر شد

توزیع جواز کار برای ۳۰ هزار زن در یک سال گذشته

خروج هیات مذاکره کننده حماس از قاهره

غرب و اوکراین برای مذاکره جدی با روسیه آماده نیستند

به تعامل بشردوستانه با حکومت طالبان ادامه می دهیم


خبرهای پزشکی


خبرگزاري انصار ©  |  درباره ما  |  ارتباط با ما  |  نسخه موبایل  |  پیوندها  |  طراحى و پشتيبانى توسط: شركت شبكه نگاه
استفاده از مطالب اين سايت با ذكر منبع (لينك سايت) مجاز است.