درباره ما  |  ارتباط با ما  |  RSS  |  آرشیو  |  1403-02-06  |  2024-04-25  |  بروز شده در: 1403/02/06 - 11:51:1 FA | AR | PS | EN
تبدیل شدن افغانستان به گورستان امیدهای دختران            مسدود شدن شاهراه هرات - بادغیس از اثر سیلاب ها            هشدار از احتمال بارندگی‌های شدید و سیلاب در ۳۴ ولایت کشور             توشیح بسته کمکی ۹۵ میلیارد دالری امریکا از سوی جو بایدن             یکی از بزرگ‌ترین اشتباهات بایدن عقب‌نشینی از افغانستان بود            عادی‌سازی روابط مشروط به تغییر رفتار حکومت طالبان است             حمایت حکومت طالبان از مبارزه حق طلبانه مردم فلسطین            قدرتهای بزرگ هسته‌ای بطور غیرمستقیم در اوکراین می‌جنگند             طالبان خواستار ارتقأ سطح دیپلوماتیک افغانستان در قزاقستان شدند            پاکستان : ایران و چین شرکای معتمد ما هستند            بانک جهانی برای آغاز پروژه «کاسا یکهزار» آمادگی می گیرد            لیورپول به اورتون باخت، یونایتد مقابل شفیلد پیروز شد            روابط حسنه خویش را با کشور‌های همسایه و منطقه محکم نموده‌ایم            شکست تیم ملی فوتسال افغانستان مقابل تاجکستان             روابط مثبت روسیه با حکومت طالبان ادامه خواهد داشت            






تاریخ نشر: 1394/10/13 - 00:31:1
تعداد بازدید: 1220
با دوستان خود به اشتراک بگذارید

شیخ نمر باقر النمر که بود؟
شیخ نمر باقر النمر که بود؟

انتشار خبر اعدام شیخ باقر نمر روحانی شیعی عربستان در دومین روز از آغاز سال ٢٠١٦ میلادی به احتمال زیاد یکی از عجیب ترین و در عین حال تاسف بارترین جنایات حقوق بشری در این سال خواهد بود. اعدام شیخ عربستانی در حالی صورت گرفته که پیش از این بسیاری از رهبران کشورها و مجامع حقوق بشری نسبت به حکم اعدام وی واکنش نشان داده و خواستار لغو آن شده بودند. همچنین ترس از واکنش‌های داخلی در عربستان بویژه در مناطق شرقی این کشور، طی ماه‌ها اجرای حکم اعدام شیخ نمر را به تعویق انداخت تا آن که سرانجام در خبری غیره منتظره اجرای اعدام شیخ نمر در تاریخ دوم ژانویه ٢٠١٦ از جانب وزارت کشور عربستان سعودی تائید شد و خیلی زود این خبر به سرخط رسانه‌های منطقه‌ای و بین المللی تبدیل گردید. اما براستی شیخ باقر نمر، روحانی شیعی عربستان که بود؟

شیخ نمر باقر النمر در منطقه العوامیه از استان قطیف در شرق عربستان در سال ١٣٧٩ قمری/١٩٥٩ میلادی در خانواده‌ای شیعه مذهب و  اهل علم و خطابه پرورش یافت. پدر وی حاج علی بن ناصر آل نمر یکی از خطبای معروف منطقه شرقیه بود. شیخ النمر تحصیلات خود را در شهر العوامیه آغاز کرد و تا پایان دوره راهنمایی آنجا بود. در سال ١٣٩٩ه.ق ‍ به ایران آمد و به دروس حوزوی پرداخت و تحت اشراف و تربیت سید محمدتقی مدرسی، پسر خواهر مرحوم سید محمد شیرازی، در مدرسه قائم تهران در پاکدشت قرار گرفت. پس از ١٠ سال تحصیل علوم حوزوی و بحث و درس به سوریه رفت و در کنار بارگاه مرقد حضرت زینب(س) در حوزه علمیه حضرت زینب(س) درس‌های زیر را فرا گرفت:

١. علم اصول (اصول المظفر) و رسائل شیخ انصاری و کتاب آخوند خراسانی؛

٢. فقه و لمعه دمشقیه شهید اول، جامع المدارک خوانساری، مکاسب شیخ انصاری و مستمسک عروه الوثقی آیت‌الله حکیم.

استادان نمر عبارت بودند از:

درس خارج: سید محمدتقی مدرسی

درس خارج: سید عباس مدرسی

درس خارج: آیت‌الله خاقانی

دروس عالی: شیخ وحید افغانی

دروس اخلاق در قم: مرحوم سید محمد شیرازی

ایشان به تدریس دروس مکاسب و کفایه می‌پرداخت و چندین دوره در سوریه و تهران کتاب‌های لمعه دمشقیه، جامع المدارک،مستمسک العروه الوثقی شهید صدر و جزوه‌های دیگر تدریس می‌كرد.

پس از بازگشت به عربستان مرکز مذهبی (الامام القائم)(عج) را در شهر العوامیه تأسیس کرد که در واقع سنگ بنای تأسیس(مرکز اسلامی) در سال ٢٠١١ بود.

 

پشتوانه فكری و تحقیقاتی

شیخ نمر در مدارس جریان شیرازی‌ها و مدرسی‌ها به تحصیل مشغول و تحت تأثیر تعالیم همان حوزه بود. در این مدارس سبک و سیاق سنتی بسته و محدود به استادان جریان دارد.

روال تدریس حوزه شیرازی یا پسر خواهر ایشان (سید محمدتقی مدرسی) خیلی فشرده است. در چهار ماه اول معمم می‌شوند ماه پنجم برای تبلیغ اعزام و در عرض چهار سال آیت‌الله می‌شوند. در نحوه تدریس برای مثال وقتی درباره جامع المقدمات بحث می‌کنند به حواشی جامع المقدمات می‌پردازند و از متن اصلی دور می‌شوند.

شاید در روز هفت صفحه از کتاب‌های درسی را بیشتر نخوانند، چون به شاگرد سفارش می‌کنند بعضی از صفحات را رها کند یا کتاب‌های خلیل جبران خلیل می‌خوانند تا ادبیات و بیان آنها مرتب و منظم شود و برای ورود به اجتماع به منظور بیان مسائل شرعی و تبلیغ اسلام به سبک و روش جماعت شیرازی آمادگی پیدا کنند.

آقای نمر نیز هم‌چون بسیاری از شیعیان دنیا تحت تأثیر آیت الله خمینی(ره) و آیت‌الله  خامنه‌ای، قرار گرفت و فطرت پاکش به سمت تحول و انقلابی‌گری کشیده شد. نمر به شاگردش گفته بود که اگر آقای مدرسی به من اجازه اجتهاد دهد و بگوید دست از انقلاب اسلامی و امام خمینی(ره) بردار، آن اجازه اجتهاد را پاره خواهم کرد و به فعالیت خودم ادامه خواهم داد. با اینكه نمر در جو سنتی و بسته حوزه شیرازی‌ها تحصیل کرده بود، اما تحت تأثیر این جو قرار نگرفت و به صورت یکپارچه برای قیام و انقلاب و حرکت دادن مردم به سمت رهایی از نظام آل سعود و آل خلیفه در بحرین فعالیت می‌کرد و هرگز راضی به سکوت و سازش و همکاری با نظام وهابی نبود و تسلیم نشد. این روش و منش حتی به خانواده و اطرافیان ایشان سرایت كرده است.

 

فعالیت‌ها

شیخ نمر، از جمله روحانیون فعال در منطقه الشرقیه عربستان، طی سال‌های قبل فعالیت‌های خود را بر مبارزه با حکام فاسد و مستکبر حوزه خلیج فارس متمرکز کرده بود و پس از آغاز اعتراض‌های مردمی در مناطق شرقی عمدتاً شیعه‌نشین عربستان سعودی، فعالیت‌های خود را بر مبارزه با خاندان‌های حاکم بر عربستان و بحرین متمرکز کرد. وی بارها در زمان‌های متفاوت مورد آزار و اذیت نیروهای اطلاعاتی سعودی قرار گرفت از جمله زندانی خانگی شد، اما هیچ‌کدام از این توبیخ‌های متعدد مانع از فعالیت وی نشد.

نخستین بازداشت شیخ نمر به می٢٠٠٦ باز می‌گردد. شیخ به محض بازگشت از سفر کوتاه‌مدتش به بحرین، به دلیل مشارکت در همایش بین‌المللی قرآن کریم از سوی نیروهای امنیتی رژیم سعودی بازداشت شد. اتهام شیخ این بود که در این همایش در عریضه‌ای از رژیم سعودی خواسته بود به قبرستان بقیع رسیدگی كند، مذهب تشیع را به رسمیت بشناسد و شیوه‌های آموزشی و درسی کنونی حاکم بر عربستان را تغییر دهد یا لغو کند. دومین بار در ٢٢ آگوست ٢٠٠٨ در شهر قطیف به دست نیروهای امنیتی رژیم سعودی بازداشت شد. اتهام شیخ بنابر ادعای رژیم سعودی، درخواست از شیعیان مناطق شرقی عربستان برای آماده شدن به منظور دفاع از خود و جامعه خویش بود که رژیم ادعا می‌کرد این سخنان نمر به معنی تحریک شیعیان عربستانی برای جدایی از حکومت مرکزی است. رژیم سعودی از بیم قیام مردمی و خشم و غضب شیعیان مناطق شرقی عربستان، شیخ نمر را ٢٤ ساعت پس از بازداشت آزاد کرد.

در سال ٢٠٠٨ آیت‌الله النمر به استان دحام فراخوانده شد، اما نرفت؛ در نتیجه نیروهای امنیتی وی را بازداشت و مجبور به امضای تعهدی کردند که بر اساس آن دیگر اجازه سخنرانی نداشته باشد. او نیز زیر بار این تعهد نرفت و به زندان افتاد، اما رژیم از ترس خشم شیعیان پس از یک شبانه‌روز مجبور به آزادی وی شد.

٨ ژوئیه ٢٠١٢ حادثه‌ی درگیری آل سعود با شیخ نمر را باید نقطه عطف مهمی در تاریخ روابط نمر و آل سعود برشمرد که سبب شد تا نیروهای امنیتی سعودی پس از شلیک به سمت وی و زخمی کردن شیخ او را بازداشت کنند. سخنگوی حکومت سعودی در آن زمان پس از بازداشت شیخ نمر در سخنانی اظهار کرد که دستگاه امنیت یکی از (فتنه‌انگیزان) شورا را بازداشت کرد و چون هنگام بازداشت از خود مقاومت نشان داده و اقدام به شلیک به سمت نیروهای امنیتی کرده این نیروها بلاجبار وی را هدف قرار دادند. برادر شیخ نمر توضیح میدهد که: خبر بازداشت شیخ نمر را در دفتر کارم به من دادند به همین سبب با سرعت خود را به محل اتفاق رساندم. و در آنجا با خودرویی که با دیوار اصابت و لکه‌های خونی که زمین را رنگین کرده بود، مواجه شدم. وی می‌افزاید: البته انتظار بازداشت وی توسط رژیم را داشته چون او زبان گزنده علیه رژیم داشت.)

دستگیری دیگر شیخ نمر آل نمر در ١١ ژوئیه ٢٠١٣ در اثر حملهٔ مسلحانهٔ نیروهای امنیتی به وقوع پیوست که وی  را به مکان نامعلومی انتقال دادن. پس از آن در نوامبر ٢٠١٤، حکم اعدام نمر از جانب دادگاه ویژهٔ جزایی عربستان سعودی اعلام شد و وی محکوم به مرگ از طریق گردن زدن با شمشیر شد . مردم عربستان با برگزاری تظاهرات گسترده در شهر قطیف تحت عنوان یوم النمور، آزادی شیخ نمر باقر النمر را خواستار شدند. همچنین پس از این تظاهرات، هزاران تن از مسلمانان شیعهٔ القطیف در شرق عربستان سعودی در مراسم تشییع جنازهٔ مردی شرکت کردند که در جریان تظاهراتی در اعتراض به دستگیری شیخ نمر باقر النمر، روحانی برجستهٔ شیعه کشته شده‌ بود.

در ٤ مارس ٢٠١٥ دادگاه تجدید نظر شیخ نمر را به اتهام اطاعت نکردن از ولی امر به اعدام محکوم کرد. دادگاه تجدید نظر، اتهامات مطرح شده علیه شیخ نمر با حکم صادر شده از سوی دادگاه پیشین وی (دادگاه بدوی) که "محاربه" بود را متناسب ندانست و اعلام کرد که "قتل تعزیری" یا همان اعدام با "جرم‌های ارتکابی از سوی متهم متناسب است . برادر شیخ نمر خبرهای منتشر شده مبنی بر اینکه حکم اعدام شیخ نمر النمر از سوی دادگاه تجدید نظر عربستان تأیید شده را تکذیب کرد.اما در نهایت وزارت کشور عربستان سعودی  در ٢ژانویه ٢٠١٦ خبر اجرای حکم اعدام شیخ نمر را منتشر کرد.

 جواد مددی

 

لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/4589






*
*

*



نیز بخوانید

آینده تاریک یا روشن؛ در انتظار اقتصاد افغانستان


آیا امریکا جنگ اوکراین را به طرف جنگ جهانی سوم هدایت می‌کند؟


آیا امریکا خواستار حذف قطر از میانجیگری است؟


پرونده احیای برجام روی میز بایدن


آیا حمله اسرائیل به ایران؛ پایان ماجراجویی است؟


ایران و اسرائیل را از جنگ بزرگ دور کنید


پرجمعیت‌ترین کشور دنیا در آستانه برگزاری طولانی‌ترین انتخابات


معیارهای دوگانه امریکا؛ از حمایت اوکراین تا سکوت در غزه


رسانه‌های اسرائیلی از خیانت اردن به جهان اسلام شگفت زده شدند


نیویارک تایمز:ایران بطور مستقیم با امریکا درگیر نمی شود


کمبود نیروی جنگی در ناتو برای مقابله با روسیه


آیا روابط ترکیه و رژیم اسراییل متوقف شد؟


تغییر جغرافیای جنگ در خاورمیانه؛ آیا نتانیاهو موفق شد؟


جنگ خونین و ویرانگر غزه وارد ششمین ماه شد


توافقنامه ترامپ امریکا را مجبور به خروج از افغانستان کرد


وضعیت غزه نشانگر بربریت ذاتی سرمایه‌داری جهانی است


آیا واقعاٌ ترامپ مصمم به خروج از ناتو است؟


روسیه در موضع برتر قرار دارد، پوتین به کم قانع نیست


آیا اروپا آمادگی ریاست جمهوری مجدد ترامپ را دارد؟


دیدار های بلینکن با سران کشورهای عرب زمینه ساز صلح در غزه می شود؟


کشور های غربی برای اعمال تحریم بر ایران اختلاف دارند


چین، بدون روسیه مذاکرات صلح اوکراین را تحریم می‌کنیم


آمادگی روسیه برای جنگ با ناتو


آیا امریکا توان منزوی کردن حکومت طالبان را ندارد؟


ضرورت بازتعریف روابط ایران و پاکستان در دولت جدید





پربازدیدها
پربحث ها


اخبار تازه را در موبایل خود ببینید.

ansarpress.com/m



نظرسنجی

به نظر شما با پذیرفتن خط دیورند و مرز فعلی بین افغانستان و پاکستان توسط افغانستان، صلح در افغانستان برقرار میشود؟

بله

خیر

معلومـ نیست

مشاهده نتایج


آخرین خبرها

ادامه کمک های اتحادیه اروپا به مردم افغانستان

تبدیل شدن افغانستان به گورستان امیدهای دختران

مسدود شدن شاهراه هرات - بادغیس از اثر سیلاب ها

هشدار از احتمال بارندگی‌های شدید و سیلاب در ۳۴ ولایت کشور

توشیح بسته کمکی ۹۵ میلیارد دالری امریکا از سوی جو بایدن

یکی از بزرگ‌ترین اشتباهات بایدن عقب‌نشینی از افغانستان بود

عادی‌سازی روابط مشروط به تغییر رفتار حکومت طالبان است

حمایت حکومت طالبان از مبارزه حق طلبانه مردم فلسطین

قدرتهای بزرگ هسته‌ای بطور غیرمستقیم در اوکراین می‌جنگند

طالبان خواستار ارتقأ سطح دیپلوماتیک افغانستان در قزاقستان شدند

پاکستان : ایران و چین شرکای معتمد ما هستند

بانک جهانی برای آغاز پروژه «کاسا یکهزار» آمادگی می گیرد

لیورپول به اورتون باخت، یونایتد مقابل شفیلد پیروز شد

روابط حسنه خویش را با کشور‌های همسایه و منطقه محکم نموده‌ایم

شکست تیم ملی فوتسال افغانستان مقابل تاجکستان

روابط مثبت روسیه با حکومت طالبان ادامه خواهد داشت

یک هیئت بلندپایه تجاری ترکمنستان به کابل سفر کرده است

هدف دشمنان افغانستان؛ تضعیف و تجزیه کشور است

بیش از ۷ هزار پناهجوی افغان طی ۱۰ روز اخیر از پاکستان اخراج شدند

اعتراض به حکم ابتدایی در مورد میر رحمان رحمانی را رد شد

جنگ اوکراین برای ارتش امریکا حکم رگه طلا را دارد

نگرانی اسرائیل از احتمال باز داشت نتانیاهو

پایان سفر رئیس جمهور ایران به پاکستان

گفتگوی کابلوف و متقی درباره‌‌ی نشست آینده‌ی دوحه در مورد افغانستان

انفجار یک سرگلوله در کندهار جان سه کودک را گرفت


خبرهای پزشکی


خبرگزاري انصار ©  |  درباره ما  |  ارتباط با ما  |  نسخه موبایل  |  پیوندها  |  طراحى و پشتيبانى توسط: شركت شبكه نگاه
استفاده از مطالب اين سايت با ذكر منبع (لينك سايت) مجاز است.