درباره ما  |  ارتباط با ما  |  RSS  |  آرشیو  |  1403-01-31  |  2024-04-19  |  بروز شده در: 1403/01/30 - 11:26:5 FA | AR | PS | EN
احتمال برف‌باری و بارندگی‌های شدید در ۲۹ ولایت کشور            فوتسالران افغانستان نخستین بازی شان را 3 بر 1 به ایران باختند            درخواست برای مسدود شدن شبکه اجتماعی «ایکس» در پاکستان             چین خواستار پاسخگو بودن حکومت طالبان به نگرانی جهان شد            ساخت 470 کیلومتر کانال آب توسط سازمان ملل متحد در افغانستان             مواجه بودن غزه با وخیم‌ترین فاجعه بشری            فاش شدن زمان حمله اسرائیل به ایران            ایران و اسرائیل را از جنگ بزرگ دور کنید            بازداشت شش تن در ارتباط به پرونده‌ی بزرگترین سرقت طلا در کانادا            اعلام فهرست فلم‌های اولین جشنواره بزرگ فلم مسلمانان             بزودی تشخیص نارسایی قلبی با موبایل امکان پذیر می‌شود            رهبر طالبان: " افغانستان به یک کشور پیشرفته تبدیل خواهد شد"            حذف انگلیس ها از جام قهرمانان اروپا با پیروزی رئال و بایرن             پرجمعیت‌ترین کشور دنیا در آستانه برگزاری طولانی‌ترین انتخابات            مروت: پاکستان دو پایگاه نظامی به امریکا داده است            






تاریخ نشر: 1392/9/16 - 08:40:18
تعداد بازدید: 1361
با دوستان خود به اشتراک بگذارید

پیمان امنیتی؛ از اصرار واشنگتن تا انکار کرزی، پیروز میدان کیست؟
پیمان امنیتی؛ از اصرار واشنگتن تا انکار کرزی، پیروز میدان کیست؟

بحث امضای پیمان امنیتی کابل-واشنگتن، تحلیل‌های متفاوتی را در پی داشته و در این بین برخی‎ خواستار امضای هر چه سریع‌تر این پیمان‌ و برخی دیگر معتقدند که باید پس از عملی شدن شروط کرزی پیمان امنیتی امضا شود.

به گزارش انصار به نقل از فارس، پیمان استراتژیک افغانستان و امریکا که حدود یکسال قبل امضا شد، بسیاری از مسائل مربوط به 2 کشور را در خود گنجاند اما مسئله حضور نظامی امریکا در افغانستان به دلیل اهمیت زیادی که داشت، در پیمان دیگری تحت عنوان (پیمان امنیتی) تدوین شد و بحث‎های فراوانی در خصوص آن جریان داشت و دارد.

پیش از برگزاری (لویه جرگه مشورتی) (که به منظور بررسی پیش‌نویس پیمان امنیتی با حضور حدود 2500 نفر از بزرگان و ریش‌سفیدان افغانستان چندی پیش در کابل برگزار شد)، نیز اختلاف نظرهای زیادی بین کابل و واشنگتن وجود داشت، رئیس جمهور کرزی نیز نظر به اهمیت زیاد این پیمان برای افغانستان، تصمیم در مورد آن را برعهده (لویه جرگه مشورتی) گذاشت.

تصمیم واقعی لویه جرگه چه بود؟

این جرگه با شرکت هزاران تن از بزرگان اقوام، نمایندگان پارلمان و مجلس سنای افغانستان، اعضای کابینه و دیگر شخصیت‌های کشور برگزار شد و اعضای جرگه به 50 کمیته جداگانه تقسیم شده و پنج روز تمام به بررسی پیمان امنیتی کابل-واشنگتن پرداختند.

در نهایت این جرگه در روز آخر، تصمیم نهایی‎ خود را در مورد این پیمان اعلام کرد و بر اساس تصمیم این جرگه، مصوب شد تا پیمان امنیتی با امریکا با در نظر داشت شروطی که در قطعنامه 31 ماده‎ای این جرگه بیان شد، امضا شود.

توقف کشتار غیر نظامیان در قالب حمله به خانه‎های مردم و تسریع روند صلح افغانستان از جمله مهم‌ترین شروطی بود که لویه جرگه امضای پیمان امنیتی را مشروط به عملی شدن آنان کرده بود.

تعبیر نادرست از تصمیم جرگه بسیاری‎ را به اشتباه انداخت، در حالی که تصمیم واقعی جرگه امضای این پیمان در صورت عملی شدن شروط متذکر شده بود، اما بسیاری‎ امضای هر چه سریع‌تر این پیمان را تصمیم جرگه تعبیر می‎کنند.

بیاحترامی امریکا به تصمیمات جرگه

با گذشت زمان کمی از برگزاری این جرگه و تصمیم آن در مورد قطع حملات امریکایی‎ها به خانه‎های مردم، نظامیان امریکایی با انجام عملیات توسط پهپادهای خود در ولسوالی (فقیران) منطقه (گرمسیر) ولایت (هلمند)، یک کودک را کشته و 2 زن دیگر را زخمی کردند.

ادامه بی‎دریغ این حملات که در واقع بی‎احترامی آشکار به تصمیم نمایندگان مردم افغانستان است، خشم حامد کرزی را بیش از پیش برانگیخت.

کرزی با انتشار اطلاعیه‎ای در واکنش به این اقدام امریکایی‌ها، گفت: انجام این حمله بی‎احترامی به تصمیم لویه جرگه افغانستان است و تا زمانی که این حملات متوقف نشود، افغانستان این پیمان را امضا نمی‎کند.

نکته جالب این است که امریکایی‎ها با بی‎توجهی تمام به تصمیم جرگه، برای امضای پیمان نیز به این جرگه استناد می‎کنند.

پیمان امنیتی دوجانبه یا یک جانبه؟

این یک جانبه گرایی‎های امریکا، دوجانبه بودن پیمان امنیتی را زیر سؤال می‎برد، واقعاً تعریف پیمان دوجانبه چیست؟ پیمانی که منافع دو طرف در آن در نظر گرفته شود و دو طرف توافق بر امضای آن داشته باشند.

(ایمل فیضی) سخنگوی حامد کرزی با انتقاد شدید از این یک جانبه گرایی‎های امریکا اخیراً گفت: پیمان دوجانبه پیمانی است که مورد توافق دو طرف باشد اما امریکا فقط به دنبال منافع خود در این پیمان است و به شروط و نظریات افغانستان درباره این پیمان هیچ توجهی ندارد.

احتمالاً امریکا چنین می‎اندیشد که افغانستان به خاطر مشکلات موجود، مجبور به امضای این پیمان است و هر گونه یکجانبه‎گرایی را نمی‎بیند.

اعمال فشار امریکا برای امضای پیمان امنیتی

پس از تأکید افغانستان بر عملی شدن شروطش و تأخیر در امضای این پیمان، امریکا از راه‎های مختلف از جمله گفت‎وگو، هشدار و حتی تهدید برای تحمیل امضای این پیمان به افغانستان استفاده کرد.

1- سفر مشاور امنیت ملی اوباما به کابل

در مراحل نخستین چانه‎زنی‎ها، امریکا (سوزان رایس) مشاور امنیت ملی باراک اوباما را به کابل فرستاد تا با حامد کرزی گفت‎وگو کند.

از مهم‌ترین شروط دولت و مردم افغانستان برای امضای این پیمان، حمایت عملی امریکا از روند صلح افغانستان است.

کرزی در دیدار با مشاور امنیت ملی اوباما با تأکید بر شروط افغانستان، خواستار حمایت عملی امریکا از روند صلح شده بود اما رایس به جای اینکه در مورد این شرط افغانستان گفت‎وگوهای بیشتری انجام دهد و یا حمایت عملی امریکا را اعلام کند، گفت: امریکا عصای جادویی ندارد تا یک شبه صلح را برای افغانستان به ارمغان آورد.

اما آیا واقعا حمایت امریکا از روند صلح با امکانات زیادی که امریکا در این باره در اختیار دارد، عصای جادویی می‎خواهد؟

2-  امریکا راه تهدید را در پیش گرفت

بعد از بینتیجه بودن تمام اقدامات امریکا برای امضای این پیمان، کاخ سفید راه تهدید را در پیش گرفت و به طور رسمی اعلام کرد: اگر افغانستان این پیمان را به زودی امضای نکند، تمام نظامیان امریکایی این کشور را ترک خواهند کرد.

اما تأکید افغانستان بر شروط مذکور چنین نشان می‎دهد تا زمانی که امریکا اقدامات جدی را برای عملی شدن شروط مردم افغانستان در پیش نگیرد، این اعمال فشارها و یا تهدیدها تأثیری نخواهد داشت.

3- هشدار ناتو برای امضای پیمان امنیتی

یکی دیگر از ابرازهای فشاری که امریکا در اختیار دارد، سازمان ناتو است، ناتو نیز هم‌راستا با امریکا چندی پیش اعلام کرد که عدم امضای این پیمان باعث خروج تمام نظامیان ناتو از افغانستان خواهد شد.

سخنگوی ناتو در کابل، از افغانستان خواست تا این پیمان را امضا کند و به دنبال آن کشورهای عضو ناتو نیز به صورت جداگانه با افغانستان پیمان امنیتی امضا خواهد کرد.

4- قطع تدارکات ارتش و پلیس افغانستان

با کارساز نبودن فشارهای قبلی، امریکا این بار تدارکات و سوخت ارتش و پلیس افغانستان را قطع کرد.

اما در مقابل دولت و ملت افغانستان این اقدام را خلاف تعهدات قبلی امریکا عنوان کردند.

5-  سفر (جیمز دابینز) هم بینتیجه ماند

در ادامه تلاش‎ها و فشارهای امریکا، جیمز دابینز نماینده ویژه امریکا در امور افغانستان و پاکستان به کابل آمد تا شاید بتواند نظر رئیس جمهور افغانستان را در مورد شروط تعیین شده تغییر دهد تا این پیمان بدون در نظر گرفتن شروط مردم افغانستان امضا شود اما دابینز پس از دیدار با حامد کرزی از بی‎نتیجه بودن دیدارش سخن گفت.

در جریان این فشارها، حتی امریکا مسئله امضای پیمان امنیتی با وزرای کابینه افغانستان را مطرح کرد و به گونه‎ای خواست تا تلنگری به حامد کرزی بزند و او را بترساند اما امضای پیمان امنیتی با یک کشور در صورت مخالفت رئیس جمهور آن کشور امری مضحک به نظر می‎رسد و از نظر حقوقی و قانونی هم هیچ ارزش و اعتباری ندارد.

در تازه‎ترین مورد از این دست، مقامات امریکایی هشدار داده‎اند که اگر افغانستان این پیمان را امضا نکند، 60 درصد خاک افغانستان به دست طالبان خواهد افتاد.

در تمام این فشارها و تهدیدها چیزی که اصلاً در نظر گرفته نشده شروط مردم افغانستان و لویه جرگه است که همان شروط حامد کرزی رئیس جمهور افغانستان نیز هست.

در همین حال، امریکا به جای چراغ سبز نشان دادن به خواسته‎های مردم افغانستان، تنها از موضع زور و قدرت اعمال فشار می‎کند.

حال اگر هم این پیمان میان دو کشور امضا شود و امریکا همچنان به شروط مردم افغانستان توجه نکند، پس از امضای آن، اعضای لویه جرگه اعلام خواهند کرد که این پیمان بدون توجه به خواست و قطعنامه لویه جرگه مشورتی امضا شده است.

(معین مرستیال) معاون حزب حق و عدالت افغانستان در همین خصوص معتقد است: حمایت امریکا از روند صلح و عدم ورود به خانه‎های مردم افغانستان خواست مردم افغانستان است و امریکا باید به این شروط پاسخ مثبت بدهد.

وی با تأکید بر شروط رئیس جمهور افغانستان، خواستار اقدامات عملی امریکا در قبال روند صلح و توقف عملیات‎ها به خانه‎های مردم افغانستان شد.

کارشناسان نیز بر این باورند، در شرایط فعلی امریکا باید شروط مردم افغانستان را شنیده و اقدامات عملی در این باره انجام دهد زیرا از راه اعمال فشار مشکلی حل نخواهد شد.

 

لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/1378






*
*

*



نیز بخوانید

ایران و اسرائیل را از جنگ بزرگ دور کنید


پرجمعیت‌ترین کشور دنیا در آستانه برگزاری طولانی‌ترین انتخابات


معیارهای دوگانه امریکا؛ از حمایت اوکراین تا سکوت در غزه


رسانه‌های اسرائیلی از خیانت اردن به جهان اسلام شگفت زده شدند


نیویارک تایمز:ایران بطور مستقیم با امریکا درگیر نمی شود


کمبود نیروی جنگی در ناتو برای مقابله با روسیه


آیا روابط ترکیه و رژیم اسراییل متوقف شد؟


تغییر جغرافیای جنگ در خاورمیانه؛ آیا نتانیاهو موفق شد؟


جنگ خونین و ویرانگر غزه وارد ششمین ماه شد


توافقنامه ترامپ امریکا را مجبور به خروج از افغانستان کرد


وضعیت غزه نشانگر بربریت ذاتی سرمایه‌داری جهانی است


آیا واقعاٌ ترامپ مصمم به خروج از ناتو است؟


روسیه در موضع برتر قرار دارد، پوتین به کم قانع نیست


آیا اروپا آمادگی ریاست جمهوری مجدد ترامپ را دارد؟


دیدار های بلینکن با سران کشورهای عرب زمینه ساز صلح در غزه می شود؟


کشور های غربی برای اعمال تحریم بر ایران اختلاف دارند


چین، بدون روسیه مذاکرات صلح اوکراین را تحریم می‌کنیم


آمادگی روسیه برای جنگ با ناتو


آیا امریکا توان منزوی کردن حکومت طالبان را ندارد؟


ضرورت بازتعریف روابط ایران و پاکستان در دولت جدید


دیدگاه نامزدهای انتخابات روسیه درباره جنگ اوکراین


کمک های انسانی به غزه یا یک نمایش نظامی تمام‌عیار


اروپا در اندیشه خارج شدن از وابستگی بیش‌ازحد به امریکا


پافشاری روسیه بر تعامل با حکومت طالبان در افغانستان


سیاست دولت جدید پاکستان درقبال مهاجران تغییر خواهد کرد؟





پربازدیدها
پربحث ها


اخبار تازه را در موبایل خود ببینید.

ansarpress.com/m



نظرسنجی

به نظر شما با پذیرفتن خط دیورند و مرز فعلی بین افغانستان و پاکستان توسط افغانستان، صلح در افغانستان برقرار میشود؟

بله

خیر

معلومـ نیست

مشاهده نتایج


آخرین خبرها

شهید یا زخمی شدن یک کودک در هر 10 دقیقه در غزه

احتمال برف‌باری و بارندگی‌های شدید در ۲۹ ولایت کشور

فوتسالران افغانستان نخستین بازی شان را 3 بر 1 به ایران باختند

درخواست برای مسدود شدن شبکه اجتماعی «ایکس» در پاکستان

چین خواستار پاسخگو بودن حکومت طالبان به نگرانی جهان شد

ساخت 470 کیلومتر کانال آب توسط سازمان ملل متحد در افغانستان

مواجه بودن غزه با وخیم‌ترین فاجعه بشری

فاش شدن زمان حمله اسرائیل به ایران

ایران و اسرائیل را از جنگ بزرگ دور کنید

بازداشت شش تن در ارتباط به پرونده‌ی بزرگترین سرقت طلا در کانادا

اعلام فهرست فلم‌های اولین جشنواره بزرگ فلم مسلمانان

بزودی تشخیص نارسایی قلبی با موبایل امکان پذیر می‌شود

رهبر طالبان: " افغانستان به یک کشور پیشرفته تبدیل خواهد شد"

حذف انگلیس ها از جام قهرمانان اروپا با پیروزی رئال و بایرن

پرجمعیت‌ترین کشور دنیا در آستانه برگزاری طولانی‌ترین انتخابات

مروت: پاکستان دو پایگاه نظامی به امریکا داده است

دیدار وزیر اقتصاد حکومت طالبان با رئیس موسسه آی ام سی

بهره برداری از 20 پروژه در پلخمری طی یک سال گذشته

افغانستان بخشی از حقابه ایران را رها کرد

با آغاز مرحله دوم اخراج پناهجویان از پاکستان ۲۷۷ افغان اخراج شد

برای رقابت در بازارهای جهانی؛ نیاز به استفاده از زعفران دیگران نداریم

پس از 12 سال؛ یک زن در ولایت غزنی از زندان خانگی آزاد شد

تاخیر در کار بازسازی جاده بادام باغ و شکایت باشندگان این منطقه

سازمان ملل؛ جنگ علیه غزه را جنگ علیه زنان اعلام کرد

کاهش ۱۹ درصدی صادرات افغانستان در ماه اخیر سال 1402


خبرهای پزشکی


خبرگزاري انصار ©  |  درباره ما  |  ارتباط با ما  |  نسخه موبایل  |  پیوندها  |  طراحى و پشتيبانى توسط: شركت شبكه نگاه
استفاده از مطالب اين سايت با ذكر منبع (لينك سايت) مجاز است.